Noi, slavii

Un alt băiat din UK, de data asta de la The Spectator, le spune voios celor douăzeci de cititori pe care-i are, ce i-a zis lui un amic ungur.

„Can you imagine anything worse”, a Hungarian once said to me, ‘than a Slav who thinks he’s Latin?’ He was referring to the Romanians, of course. There is a certain degree of tension in Romania between the ethnic Romanians, who run the place, and the ethnic Hungarians, who feel that they have been press-ganged into a chaotic and useless country and, worse, forced to learn a stupid language. The Hungarians hole up in the beautiful wilderness of Transylvania, yearning for the old empire and metaphorically spitting upon their political masters. But the enmity dissolves entirely when a third racial group is brought into the equation: the gypsies.


– Rod Liddle, The Spectator

Toate acestea, din nou pe fondul unei ipotetice emigrări în masă a românilor către Marea şi minunat de xenofobă Britanie în ianuarie viitor, sau după ianuarie 2014, mă rog. Numai că iată cum mai continuă tipul, care se trezeşte pe parcurs şi adaugă că mai degrabă ţiganii sunt cei care ar tinde să-i invadeze de fapt, nu români şi nici feluritele branduri de unguri, atunci când chipurile, uşile lor se vor deschide larg şi o doamnă profesor, Mary Beard, le va oferi o petrecere de întâmpinare pe vastele câmpuri de varză din Lincolnshire, oh, precum şi multe platitudini fără noimă.

Slavii care se cred latini
Slavii care se cred latini

Despre tanti Beard pe care o ia tipul în răspăr, pot să vă spun că este profesoară la Cambridge şi că a făcut marea greşeală să nu huiduie „imigraţia din estul Europei” laolaltă cu o ţăţică din Lincoln, într-un talk show în genul celor pe care le face Gâdea. Aia, o oarecare „doamnă” Bull, s-a stropşit la profesoară în direct, spunându-i că ea nu a mâncat salam cu soia în orăşelul cu pricina (Boston, Lincolnshire) şi nu ştie ce efecte negative are influxul masiv de est europeni împreună cu coafezele lor şi cafeaua lor „specială” care au „înnămolit” oraşul în ultimii ani, culegând în mod legal vegetalele de pe câmpurile din împrejurimi.

Profesoara de la Cambridge, Mary Beard
Profesoara de la Cambridge, Mary Beard

[sursa]

„Bostonul nu mai poate. Locuitorii nu mai suportă, te scobori pe High Street şi e ca şi cum te-ai afla într-o ţară străină. Trebue pus punt! Serviciile nu mai poate face faţă!”

Doamna profesoară, a fost săraca huiduită pe Twitter şi pe la alte televiziuni, gros şi stufos, iar acum este ridiculizată şi de „jurnalistul” ăsta de două parale.

L-am „cercetat” niţel şi am descoperit şi altele. Este omul nou, spălat pe creier, cu cont de Facebook şi care fluieră cu valul/trend-ul.

El mai calcă pe bec şi cu carnea de cal, cu care parcă în mod intenţionat, ţara pe care este la modă să o înjuri acum în uniunea europeană, România, încearcă să întoxice Europa, deşi profesorii lor de ştiinţă, învăţaţi la Harvard şi Yale, le spun că-i chiar mai bună decât cea de vită cu care erau etichetate conservele.

„Da”, zice el cu patos, „dar de ce am fost minţiţi?”. Au dat vina pe „bieţii” francezi, iar până la urmă Europa a înţeles că răul nu-i în vechea civilizaţie care a cucerit lumea, ci undeva la porţile orientului înapoiat, căruia se pregătesc cu toţii acum să-i închidă uşile.

Dar să revin la articolul iniţial. Rod Liddle spune că noul ministru german de interne, Hans-Peter Friedrich, a promis că se va opune intrării Românie şi Bulgariei în spaţiul Schengen, ceea ce, conchide el după ce i-a căzut ce-a suflat mai devreme în fasole, ar fi contrar spiritului însuşi al Uniunii Europene, şi anume libera circulaţie între graniţe. Mai poftiţi la Europa.

 

Urmăreşte pe Twitter. Nu greşeşti dacă o faci. Unii urmăresc şi sau care sunt tot conturile mele…
„Pe Româneşte” e pentru tine, vorbitorul şi înţelegătorul! Ar fi bine să ne „încercuim” pe Google+, însă cel mai sigur este formularul din sidebar, pentru newsletter, pe care aş fi onorat să-l completezi cu numele tău real şi o adresă valabilă de email şi/sau
să te abonezi la Ipoteze despre concluzii prin Feedburner. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat atunci când apare ceva nou :).

Copyright © 2013 Ipoteze despre concluzii – Slavii care se cred latini


Dacă ţi-a plăcut articolul, te rog spune şi altora

Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookShare on RedditBuffer this page

Abonează-te la Newsletter!

Lasă-ţi adresa de email pentru a beneficia de perlele acestui blog nonconformist. Nu va fi prea des şi nu te costă nimic.

Comentarii

 1. spune

  referitor la influențele slave asupra limbii române recomand cărțile lui Lucian Boia, în special ”Istorie și mit în conștiința românească”

  veți avea niște surprize 😉

  • spune

   L-am scos de la spam :). Bine că m-am uitat.

   Prietenul ungur al lui Liddle nu la influenţele slave asupra limbii se referea, ci la faptul că românii sunt nişte slavi care se cred latini, iar ei, ungurii sunt asaltaţi şi abuzaţi „în grup” în ţara asta haotică şi fără rost, nevoiţi să mai şi înveţe limba asta stupidă.

   Dacă voi avea timp, am să caut şi cartea lui Boia, să o citesc.

   Limba română este influenţată evident de slavi şi de turcici.

 Despre comentarii: Te rog să fii politicos chiar dacă nu-ţi convine ce spun în articol. Încearcă mai bine să ajuţi în loc să jigneşti. Foloseşte-ţi numele real şi evită link-urile care n-au legătură cu subiectul, în spaţiul comentariului. Dacă în locul numelui apare altceva (keywords ori situri), comentariul va fi modificat sau şters. La fel, folosirea unei adrese de email false îţi va trimite comentariul direct la spam!

Spune-ţi părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Următorul: