Înainte de optimi

Nu sunt, sau mai bine zis, nu mă pot numi microbist. Am fost cândva „patriot” când ţineam cu orice echipă de fotbal românească, care juca într-o competiţie internaţională. Aproape cu orice echipă, adică nu am ţinut cu Dinamo când a trebuit să joace două meciuri cu Beşiktaş acum câţiva ani, în nu mai ştiu ce Champions League, sau Cupă UEFA. Ziceau comentatorii noştri că Beşiktaş e un club „bogat”, iar asta nu era relevant. Eu „ţineam” cu Beşiktaş şi pentru că am fost „fermecat” de ceea ce a făcut Mircea Lucescu din această echipă de locul şapte-opt, e drept, niciodată retrogradată. Dar Lucescu a plecat, a venit Del Bosque şi a terminat-o de tot. Del Bosque a plecat după şase luni, apoi a venit un „local”, Rıza Çalımbay, un tip foarte de treabă şi respectat de jucători, care a mai pus echipa puţin pe picioare. Dar voi nu ştiţi ce fiţe sunt în Turcia în general, mai ales în fotbal, şi, cu bani sau fără bani, ei vor antrenori şi jucători „de afară”, pot fi ei şi expiraţi. Pe Lucescu l-au considerat „de mâna a doua”, era român, l-au făcut şi ţigan la un moment dat, dar el e profesionist, nu s-a lăsat influenţat în ceea ce avea de făcut, doar că nu a mai vorbit în mod public turceşte, ci doar franţuzeşte, cu translator. Aşa că, după Rıza Çalımbay (mai mult un interimar), care a terminat campionatul cu ei pe locul al patrulea, l-au „cumpărat” pe Tigana, care a stat doi ani.

http://www.fifawallpaper.com/fifa-world-cup-1974-germany-wallpaper-final-west-germany-vs-netherlands/
Vă mai amintiţi? Din finala Gemania-Olanda din ’74

[sursa]

Marelui Del Bosque i s-a sugerat să demisioneze, pentru că nu i-a păsat de echipă, nici nu a încercat vizibil să facă ceva. Ei fuseseră obişnuiţi de Lucescu să practice un fotbal total, fiecare jucător putea „acoperi” orice poziţie tactică, fiecare putea deveni un marcator. În fine, lui Del Bosque i s-a propus să vină la naţionala Spaniei, a refuzat, apoi a „candidat” pentru cârma lui Real, numai că a pierdut în favoarea lui Bernd Schuster, ceea ce n-a fost rău de loc. Schuster a făcut prăpăd cu Real Madrid. Iar ca să vedeţi din nou fiţe (de care tocmai am pomenit), cine credeţi că l-a luat pe Schuster după Real? Beşiktaş, bineînţeles, ei „cumpără” doar La Crème de La Crème în ceea ce-i priveşte pe antrenori. A plecat şi acesta destul de „furtunos”, după doar un an din contractul de doi pe care-l semnase şi după ce s-a certat cu toată lumea, de la media turcească, până la patronii lui, bineînţeles.

La puţin după Beşiktaş, Marchizului Del Bosque i s-a propus iar să vină la naţională, şi după ce aceştia au devenit campionii Europei în 2008, a acceptat, mai ales că Luis Aragonés, antrenorul care i-a şi dus pe spanioli aşa de sus, a ieşit în sfârşit la pensie. A şi murit săracul, anul acesta pe 1 februarie, la doar şaptezeci şi cinci de ani. Eh, Del Bosque se spune că i-a făcut Campioni Mondiali pe spanioli, în 2010, în Africa de Sud. Dar atât, anul acesta, la un nou Campionat Mondial la care au fost invitaţi şi pentru care nu a trebuit să lupte în preliminarii, Spania s-a întâlnit cu cea mai „totală” echipă a momentului, Olanda, iar cu asta spun exact „a momentului”, căci nu se ştie cum se dezumflă şi ăştia până la sfârşit. Apoi, Spania a dat de Chile, care aproape că a „făcut mişto” de ei. Probabil Del Bosque va ieşi şi el la pensie, numai că doar după o victorie de palmares, deoarece Spania va învinge totuşi Australia.

Robin van Persie
Robin van Persie în acţiune

[sursa]

Mi-a plăcut cum a jucat Algeria. Trebuie să câştige cu Rusia, căci ar fi păcat să nu se califice, mai ales că Belgia cu toate cele şase puncte pe care le-a acumulat destul de poticnit, nu prea are ce căuta acolo.

Germania este o altă echipă de mare clasă. Nu m-a mai impresionat de la Welt Meisterschaft 74, când jucau Beckenbauer şi Gerd Müller.

Croaţia iarăşi nu merită să meargă mai departe, aşa că din Grupa A, pare logic ca după al treilea meci, să rămână în cursă doar Brazilia cu Mexicul. Grupa B este deja încheiată, Olanda şi Chile îşi vor disputa locurile 1-2, în Grupa C, Grecia trebuie să învingă Coasta de Fildeş, ceea ce nu cred, pentru a merge mai departe alături de Columbia. Din Grupa D mai departe merge sigur doar Costa Rica, şi mi-ar place ca cea de-a doua să fie Uruguay. Grupa E e mai dificilă. Elveţienii, la fel ca belgienii, nu prea merită să rămână, dar pentru a merge Ecuadorul mai departe, ar trebui să facă cel puţin un egal cu Franţa. Franţa joacă foarte bine, mi-a plăcut extrem de mult mai ales în meciul cu Elveţia. Distrugător.

În Grupa F, Argentina şi Nigeria sunt aproape calificate, păcat că joacă între ele în meciul al treilea, dar după cum sunt de leneşi argentinienii, ar putea şi să se „relaxeze” acum. După cum a jucat până acum, cu tot Messi al lor, Argentina nu ajunge în sferturi, poate doar dacă ar juca cu Elveţia în optimi, dar eu personal nu doresc Elveţia dacă vrem să vedem fotbal. Din Grupa E, ar putea să scape pe lângă Germania, chiar şi Portugalia, dar nu cred. Ziceau comentatorii de la TVR („specialişti în fotbal”, noroc că sunt informaţi şi nu explică doar meciul) că Ghana nu e mai puternică decât Portugalia. Eu cred că este. Americanii vor rămâne cu 4 puncte. De Grupa H am vorbit, Belgia şi Algeria vor juca optimile.

Mi-ar părea rău de vreun accident, adică să joace Brazilia cu Olanda în optimi. Mai bine în finală. Iar dacă îşi câştigă fiecare grupa, chiar au şanse să ajungă în finală! Îmi pare rău este de fapt că scriu eu rar aici, ceea ce nu mai sfătuiesc pe nimeni.

Am mai pomenit de fiţele de „mari cluburi” din fotbalul turcesc. Nu am făcut-o cu răutate, ci foarte realist. În campionatul lor de fotbal, Süper Lig, nu mai sunt atât de patrioţi, ci doar din când în când xenofobi, cum au fost cu Lucescu. Pot da o grămadă de exemple, dar trebuie oare să mă justific? Nu cred. Aveţi aici un link dintr-un articol mai „recent” al lui Reha Muhtar, un soi de Ron Burgundy turc pe vremea aceea (este din 2009), cu o afiliere cunoscută pentru Beşiktaş. Am să prezint articolul inegral într-o postare viitoare.

 

Urmăreşte pe Twitter. Nu greşeşti dacă o faci. Unii urmăresc şi sau care sunt tot conturile mele…
„Pe Româneşte” e pentru tine, vorbitorul şi înţelegătorul! Ar fi bine să ne „încercuim” pe Google+, însă cel mai sigur este formularul din sidebar, pentru newsletter, pe care aş fi onorat să-l completezi cu numele tău real şi o adresă valabilă de email şi/sau
să te abonezi la Ipoteze despre concluzii prin Feedburner. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat atunci când apare ceva nou :).

Copyright © 2014 Ipoteze despre concluzii – Al treilea meci înainte de optimi


Dacă ţi-a plăcut articolul, te rog spune şi altora

Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookShare on RedditBuffer this page

Abonează-te la Newsletter!

Lasă-ţi adresa de email pentru a beneficia de perlele acestui blog nonconformist. Nu va fi prea des şi nu te costă nimic.

Pings şi Trackbacks

 Despre comentarii: Te rog să fii politicos chiar dacă nu-ţi convine ce spun în articol. Încearcă mai bine să ajuţi în loc să jigneşti. Foloseşte-ţi numele real şi evită link-urile care n-au legătură cu subiectul, în spaţiul comentariului. Dacă în locul numelui apare altceva (keywords ori situri), comentariul va fi modificat sau şters. La fel, folosirea unei adrese de email false îţi va trimite comentariul direct la spam!

Spune-ţi părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *