[Articol preluat de pe situl Universităţii din Essex, UK., cam prea globalist pentru gustul meu, dar asta este… Deci, părerile exprimate aici nu-mi aparţin, articolul este un fel de replică elegantă la serialul transmis pe Channel 4 de care am mai pomenit, în schimb îmi aparţin comentariile din parantezele drepte, ca acesta, de exemplu.]
Tocmai a fost lansat serialul „The Romanians are coming, pe Channel 4, care explorează viaţa românilor care „încearcă să-şi facă o viaţă nouă în Marea Britanie, căutând adevărul în spatele poveştilor frumoase despre emigraţie”. Iar cum noi tocmai sărbătorim săptămâna „O singură lume” (One World Week) la universitate, considerăm că este un moment bun pentru Universitatea din Essex ca să-şi spună povestea despre contribuţia uluitoare pe care studenţii români o au în viaţa universităţii, în regiunea noastră şi în intreaga Mare Britanie.
Universitatea din Essex a fost fondată în anul 1964 cu scopul explicit de a oferi o educaţie internaţională şi de a produce cetăţeni globali. Suntem clasaţi pe locul douăzeci şi doi în rândurile universităţilor înfiinţate în ultimii cincizeci de ani şi pe locul treizeci şi unu în lume pentru abordarea internaţională, având o lungă istorie în acomodarea studenţilor din lumea întreagă.
Căderea zidului Berlinului în 1989 a creat noi ocazii de a ne consolida legăturile, iar noi nu am ratat nicio ocazie pentru a o face. În ultimii douăzeci de ani, peste şase sute de români au ales să studieze la Essex, iar noi avem o comunitate activă de două sute şaptezeci de absolvenţi care continuă să susţină scopurile Universităţii din Essex ca fiind un loc dedicat oferirii unei educaţii transformaţionale bazate pe cercetare.
Suntem mândri că acum avem cu puţin peste trei sute de români înscrişi pe listele noastre la Universitate, ca studenţi obişnuiţi, masteranzi ori doctoranzi. Studenţii români sunt printre cei mai muncitori din universitate, ei contribuie activ la îmbunătăţirea vieţii noastre în cele mai diverse feluri.
În ultimii trei ani, 35% din studenţii români de la Essex au absolvit pe primul loc în domeniul ales, ei find o comunitate de studenţi din cei mai performanţi. La terminarea studiilor, absolvenţii au fost imediat angajaţi de companii la vârf ca Google, BT şi Barclays. Noi ştim că cei care studiază în străinătate îşi îmbunătăţesc considerabil experienţa şi sunt la mare căutare în rândul angajatorilor. De aceea noi nu numai că îi întâmpinăm cu bucurie pe studenţii veniţi de peste tot din lume, dar îi încurajăm şi pe studenţii noştri britanici să-şi petreacă o parte din timp în mijlocul altor culturi. Cam 9% profită de ocazia asta, dar ne-am planificat ca cel puţin să dublăm această cifră în anii care vin.
Adrian Chira, unul din studenţii români de la noi, tocmai a fost ales Preşedintele Uniunii Studenţilor. Adrian este un exemplu fantastic al cuiva care n-a ratat nicio ocazie oferită de universitate. El a fost implicat de aproape în Societatea Fotografică şi Societatea Internaţională Japoneză, s-a oferit voluntar în vTeam, a lucrat ca Student Ambasador şi Asistent Rezident şi şi-a ajutat colegii ca voluntar în Nightline [probabil răspundea la telefon şi oferea informaţii despre universitate la orice oră din zi şi din noapte, dar mai ales din noapte, după cum spune numele]. A fost şi reprezentant pentru diverse cursuri, şi-a meditat şi colegi, totul în timp ce la studiile lui avea notele cele mai mari.
Adrian reflectă entuziasmul şi ambiţia studenţilor noştri români. Ei sunt printre cei mai activi în cluburile şi societăţile noastre, precum şi în schema de voluntariate care abordează proiecte locale. Unul din trei studenţi români iau parte în proiectele cu voluntari prin vTeam. RoSoc, Societatea Studenţilor Români care numără cincizeci şi cinci de membri, a fost votată de ceilalţi studenţi în 2014, Societatea Anului, ceea ce reflectă contribuţia nemaipomenită pe care o aduce RoSoc comunităţii din universitate.
Noi înţelegem la prima mână beneficiile de a fi o comunitate internaţională iar dedicarea noastră în această privinţă rămâne neschimbată. De aceea noi oferim o gamă întreagă de burse pentru studenţi din toată lumea şi din Uniunea Europeană. Am înfinţat însă Parteneriatul Român pentru Burse, pentru a-i încuraja pe cei mai buni studenţi români să petreacă puţin timp şi la noi aici la universitatea din Essex iar noi toţi să beneficiem la rândul nostru de experienţa şi de energia lor.
[Există un video pe youtube cu festivitatea de la universitate care în care a fost ales Adrian Chira preşedintele Societăţii Studenţilor de acolo, dar este privat, iar dacă vreţi să-l vedeţi, „mergeţi” pe link.
Mai sus este inserat audio, un interviu pe care l-a dat Adrian Chira cu privire la candidatura lui ca preşedinte al Societăţii Studenţilor. Bravos! La articol, comentează şi Ambasadorul României în Marea Britanie, Dr. Ion Jinga, precum şi Manuel Barcia, Profesor de Studii Hispanice şi Director Delegat al Institutului de Studii Coloniale şi Post Coloniale de la Universitatea din Leeds. Poţi comenta şi tu, dacă îți trimiţi comentariul prin email la adresa specificată pe site.]
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
ora exacta spune
Asa ceva mai rar imi e dat sa citesc!