Lista de mai jos este departe de a fi exhaustivă, personalităţile următoare, prezentate pe foarte scurt, sunt doar o parte din cei care ne-au părăsit în anul care a trecut. Există români pe care i-am omis, probabil pentru că atunci când au devenit ei celebri eu eram prin alte părţi şi nu am avut cum să aud de ei, sau pentru că „celebritatea” lor se datorează unei diversiuni creeate de mass-media, nu unor merite personale. Am ales din peste şase sute de persoane şi am încercat să-i las doar pe cei mai semnificativi. Dacă am uitat ceva, te rog să mă anunţi. Dacă se justifică, voi adăuga şi specifica sursa. Ordinea este alfabetică.
1. Karl Albrecht
Co-fondator al celebrului imperiu de băcănii Aldis, unul din bogaţii lumii, a murit la 94 de ani, la Essen, în Germania.
2. Maya Angelou
Şocant de faimoasă. Mamă singură, a făcut striptease pentru a-şi întreţine copilul. Actriţă, cântăreaţă, scriitoare, poetă, faimoasă pentru I Know Why the Caged Bird Sings (1969), romanul autobiografic care-i descrie viaţa până la vârsta de 17 ani. Pare pueril, dar copil fiind, a avut parte de o grămadă de belele care mai de care mai suprarealiste. A mai făcut istorie şi cu poemul „On the Pulse of Morning”, pe care l-a compus şi l-a citit la instalarea în funcţie a preşedintelui Clinton în ianuarie 1993.
3. Lauren Bacall
Nevasta lui Boogie şi a lui Jason Robards, subţirică şi cu vocea pasională, cunoscută pentru To Have and Have Not şi The Big Sleep în tinereţe şi Birth sau Dogville, mai încoace. S-a dus să-l vadă personal pe Shimon Peres, al nouălea Preşedinte al Israelului, cu care presupunea că este înrudită.
4. Jack Bruce
Marele basist şi vocalist al lui Cream.
5. Rene Burri
Un fotograf elveţian care l-a făcut iconic pe măcelarul Che Guevara. Noroc că l-a fotografiat şi pe Picasso.
6. Rubin „Hurricane” Carter
Un boxer care a fost acuzat de crimă din greşeală, şi a petrecut peste 20 de ani în închisoare degeaba. A făcut istorie cu asta. Aş putea spune că a avut noroc, dacă stau să privesc pozitiv ceea ce i s-a întâmplat.
7. Bob Casale
Chitaristul grupului de punk rock- new wave Devo, a murit de la un infarct, la doar 62 de ani.
8. Nina Cassian
Poeta a murit la vâsta de 89 de ani, la New York, în urma unui stop cardiac. Eseistă şi traducătoare, născută Renee Annie Cassian, la Galaţi, trăia de mai mulţi ani la New York.
9. Joe Cocker
Inconfundabil cântăreţ britanic,cunoscut pentru cover-ul original la „With a Little Help From My Friends”, sau balada lacrimogenă „You Are So Beautiful” şi nu numai…
10. Szobi Cseh
Considerat unul din cei mai mari cascadori ai Romaniei a murit la vârsta de 72 de ani, după ce mai mulţi ani s-a luptat cu cancerul. Decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler. A fost securist de bună voie, „pentru a face ordine în cinematografie şi a stopa corupţia”[sic].
11. Eusebio da Silva Ferreira
Unul din cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, eusebio este viu în memoria iubitorilor de spectacol. Dacă în tenis un al doilea Ilie Năstase n-ar mai face faţă vitezei cu care se joacă acum, în fotbal spectacolul poate apărea oricând. De aceea nimeni nu l-a uitat pe Eusebio, cum nu i-a uitat nici pe Pele, Gullit sau Zidane.
12. Paco de Lucia
Unul din cei mai mari chitarişti ai lumii, cu o viteză fantastică a mâinii când interpreta flamenco, a murit în Mexic.
13. Ruby Dee
Actriţă şi activistă pentru drepturile omului. A jucat ca mama lui Denzel Washington în American Gangster (2007)
14. Augustin Deleanu
Fostul mare fundaş stânga al echipei naţionale a murit la vârsta de 69 de ani.
15. Regina Fabiola
A fost nedespărţită de soţul ei, răposatul Rege Baudouin, foarte populară în aproape toată Belgia.
16. William Clay Ford
Ultimul nepot supravieţuitor al marelui Henry Ford al automobilelor, patronul echipei de fotbal american Detroit Lions.
17. Mihai Fotino
Un actor foarte comic, de teatru şi film, o mare pierdere. A jucat în Titanic Vals. Decorat de stat cu un soi de legiune de onoare, adică cu Meritul Cultural în grad de Comandor.
18. Gabriel Garcia Marquez
Mare scriitor, unul din cei mai mari din lume de altfel, laureat al Premiului Nobel, a făcut ca nedreptăţile Americii Latine să fie cunoscute în lumea întreagă. Unul din promotorii realismului fantastic, la fel ca alţi mari scriitori sudamericani.
19. James Garner
Puţini actori pot exprima neîncredere, exasperare sau agasare cu o mai mare subtilitate comică. The Notebook, un film în care a jucat la bătrâneţe.
20. Malcolm Glazer
Ajuns singur miliardar, adică nu cu bani moşteniţi, a cumpărat Manchester United în Anglia şi Tampa Bay Buccaneers în NFL.
21. Edward Herrmann
Star în „Gilmore Girls” şi nu numai. A câştigat un Tony.
22. Alice Herz-Sommer
Cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului, a murit la vârsta de 110 ani. Ajunsese o pianistă consacrată.
23. Philip Seymour Hoffman
Actor faimos, a câştigat un Oscar în 2006 pentru portretizarea lui Truman Capote, în Capote. Altfel, a jucat în foarte multe filme de referinţă: Boogie Nights (1997), Happiness (1998), Flawless (1999), The Talented Mr. Ripley (1999), Magnolia (1999), Almost Famous (2000), State and Main (2000), Red Dragon (2002), Cold Mountain (2003), Mission: Impossible III (2006), A Late Quartet (2012), The Master (2012), Moneyball (2011), The Ides of March (2011), The Invention of Lying (2009), Pirate Radio (2009), Doubt (2008), Synecdoche, New York (2008), Charlie Wilson’s War (2007), Before the Devil Knows You’re Dead (2007), The Savages (2007)ba chiar şi în toată gama din The Hunger Games.
24. Bob Hoskins
Actor care nu şi-a pierdut niciodată accentul Cockney, nici măcar când a devenit un star internaţional. Cunoscut pentru zeci de filme, printre care: The Long Good Friday (1980), The Cotton Club (1984), Mona Lisa (1986), Who Framed Roger Rabbit (1988), Mermaids (1990), Hook (1991), Nixon (1995), Felicia’s Journey (1999) şi Enemy at the Gates (2001).
25. B.K.S. Iyengar
Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar este fondatorul unui sistem de yoga, numit „Iyengar Yoga”. A scris paisprezece lucrări şi a fost maestrul yoghin al lui Jiddu Krishnamurti, Jayaprakash Narayan şi Yehudi Menuhin. A învăţat-o sirsasana (postura statului în cap) pe Elisabeta, Regina Belgiei, când ea avea 80 de ani. A murit la venerabila vârstă de 95 de ani.
26. P.D. James
O scriitoare baroneasă, celebră în special pentru „Children of Men”
27. Virna Lisi
O frumoasă actriţă italiancă, partenera lui Anthony Quinn în The 25’th Hour, filmul făcut după romanul lui Virgil Gheorghiu. Gurile rele spun că era distribuită datorită mai mult înfăţişării plăcute decât a talentului.
28. Marioara Murărescu
Prezentatoarea celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a murit la varsta de 66 de ani.
29. Mike Nichols
Mikhail Igor Peschkowsky, un regizor de o inimitabilă versatilitate, care a dus pe culmi ascuţimea caustică a comentariului social şi absurditatea răutăcioasă în filme, televiziune sau piese de teatru ca : Charlie Wilson’s War (2007), Closer (2004), Primary Colors (1998), The Birdcage (1996), Wolf (1994), Regarding Henry (1991), Postcards from the Edge (1990), Working Girl (1988), Carnal Knowledge (1971), Catch-22 (1970), The Graduate (1967) sau Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966).
30. Don Pardo
Vocea cea mai celebră din Saturday Night Live.
31. Dinu Patriciu
Cândva, acum doar şase ani, era considerat cel mai bogat român, cu o avere estimată de peste trei miliarde de Euro. A murit cică, cu doar 250 de milioane. Eh. Am văzut de curând interviul lui de la „Profesioniştii”. Mi s-a părut foarte „fishy”. Arogant, cu aere aristocratice, lui i se cuvenea să fie bogat pentru că el ştia de la tatăl lui, foarte bogat la rândul său până să-i confişte comuniştii averile, secrete pe care nu le ştie tot prostul. Întrebat de Eugenia Vodă ce ar face dacă ar păţi ca tatăl său, să-şi piardă toţi banii peste noapte, a răspuns că într-un an ar fi la fel, „idei sunt, bani se găsesc slavă Domnului” [sic]. Măi măi, tot tunuri avea în cap.
32. Elizabeth Pena
O actriţă talentată care a excelat şi în roluri dramatice, precum şi în roluri de comedie. Nu mă mai dumiresc acum de ce ea, Garner şi Ramis, au apărut în imdb Top 100 STARmeter 2014. I-a căutat lumea să-şi aducă aminte de ei.
33. Martin Perl
Fizician la Universitatea Stanford, laureat al premiului Nobel pentru descoperirea unei particule subatomice numită „leptonul tau”. A murit la 87 de ani.
34. Harold Ramis
Regizor, scenarist şi actor, cunoscut pentru Caddyshack (1980), Ghostbusters (1984), As Good as It Gets (1997), Meatballs (1979), Groundhog Day (1993), Stripes (1981), Walk Hard. The Dewey Cox Story (2007), filme în care în unele a jucat, iar altele le-a regizat sau le-a făcut scenariul.
35. Tommy Ramone
Ultimul supravieţuitor al formaţiei punk Ramones.
36. Oscar de la Renta
Desenatorul de modă , de origine dominicană a fost un favorit al înaltei societăţi şi al starurilor de cinema de-o potrivă. Antrenat de Balenciaga, a fost „croitorul” de lux al lui Jacqueline Kennedy, a fost însurat și cu femei, a adoptat un copil din Republica Dominicană al cărei ambasador onorific era considerat. A murit de cancer, nu ucis de vreun amant gelos ca alţi băieţi din breaslă.
37. Alain Resnais
Regizor francez supranumit „Sfinxul”, cunoscut mai ales pentru Hiroshima Mon Amour (1959), Last Year at Marienbad (1961) şi Night and Fog (1955).
38. Joan Rivers
O comediană cu limba ascuţită care a dărâmat regatul masculin al show-urilor de televiziune târzii şi a făcut din covorul roşu de Hollywood un loc periculoas pentru cei îmbrăcaţi fără gust.
39. Mickey Rooney
Abordarea vieţii la el era simplă: „Hai să facem un spectacol!”
40. Joe Sample
Pianist şi compozitor, membru fondator al formaţiei Jazz Crusaders, un pionier al electronic jazz-funk fusion.
41. Maximilian Schell
Actor austriac pe care îl ştim, sau ar trebui să-l ştim pentru rolurile lui din Judgment at Nuremberg (1961) sau Julia (1977), A Bridge Too Far (1977) ori Simón Bolívar (1969).
42. Ariel Sharon
Prietenii l-au socotit un erou în război, inamicii, un criminal de război.
43. Ken Takakura
Un actor japonez cu faţa brăzdată, cunoscut mai ales din Black Rain (1989).
44. Shirley Temple
Micuţa cu gropiţe şi cârlionţi blonzi, a devenit mai târziu ambasadoare a Statelor Unite în Ghana şi Cehoslovacia.
45. Sue Townsend
O scriitoare britanică preferată de mine, comico-ironică, creatoarea personajului Adrian Mole.
46. Maria von Trapp
Ultima supravieţuitoare a familiei care a scăpat din Austria ocupată de nazişti şi care a făcut obiectul filmului The Sound of Music.
47. Dick Wagner
Un chitarist talentat care a lucrat cu Alice Cooper, Lou Reed , Kiss şi Aerosmith. A scris multe din hit-urile lui Cooper.
48. Eli Wallach
Actorul cu vocea aspră care a jucat într-o mulţime de filme şi piese de teatru, cunoscut mai ales pentru: The Good, the Bad and the Ugly (1966), dar şi pentru The Salamander (1981), The Domino Principle (1977), The Godfather: Part III (1990) sau The Holiday (2006).
49. Robin Williams
Deţinătorul de premiu Oscar care a impresionat publicul de pretutindeni în filme ca: The Face of Love (2013), Lee Daniels’ The Butler (2013), The Big Wedding (2013), Old Dogs (2009), Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009), World’s Greatest Dad (2009), Shrink (2009), August Rush (2007), License to Wed (2007), Night at the Museum (2006), Man of the Year (2006), The Night Listener (2006), The Big White (2005), House of D (2004), The Final Cut (2004), Insomnia (2002), Death to Smoochy (2002), One Hour Photo (2002), A.I. Artificial Intelligence (2001), Jakob the Liar (1999), Patch Adams (1998), Good Will Hunting (1997), Deconstructing Harry (1997), Hamlet (1996), Jack (1996), The Birdcage (1996), Jumanji (1995), Nine Months (1995), Mrs. Doubtfire (1993), Hook (1991), The Fisher King (1991), Dead Again (1991), Awakenings (1990), Cadillac Man (1990), Dead Poets Society (1989), The Adventures of Baron Munchausen (1988), Good Morning, Vietnam (1987)
50. Ralph Wilson
Deţinătorul echipei de fotbal Buffalo Bills care a contribuit la formarea American Football League în 1960 şi a jucat un rol cheie în fuziunea cu NFL.
51. Johnny Winter
Legendă a blues-ului texan, cunoscut pentru riff-urile fulgerător de iuţi de chitară de blues, a părului alb strălucitor şi lung şi a colaborărilor cu muzicieni de talia lui Jimmy Hendrix.
52. Saul Zaentz
Producător muzical, a cărui a doua carieră, de producător de film, i-a adus trei premii Oscar, pentru One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975), Amadeus (1984) şi The English Patient (1996).
Să se odihnească în pace cu toţii.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2015 Ipoteze despre concluzii – 52 de personalităţi care ne-au părăsit în 2014