Am fost atât de încântat încât l-am văzut în reluare astăzi, pe tot, de la început până la sfârşit, inclusiv votarea, care a durat o oră întreagă. Situl Eurovision a oferit programul în streaming, în direct şi înregistrat, o iniţiativă în pas cu vremurile. Cu aplicaţia „Eurovision” pentru Android şi iPhone, cu ajutorul căreia s-a putut viziona show-ul oriunde exista „semnal”, şi s-a şi votat, aproape că au au fost mai aproape ca niciodată de spectatori.
Twitter, ca de obicei, „pe fază”, iată ce am spicuit, deşi din păcate, le-am cam luat la rând, căci anul acesta perechea trimisă de România la Eurovision nu a fost cine ştie ce agreeată. Probabil şi acesta a fost motivul pentru care Paula Seling a „mulţumit” doar pe Facebook (status transmis şi pe Twitter, bineînţeles):
„Va multumim tuturor pentru sustinere. Ne-am dorit sa va facem mandri si speram ca am reusit. Credeti in continuare in miracole si se vor implini.
We want to thank everyone for your support. Keep believing in miracles and they will come true!” – Paula Seling, Tweet & Facebook status
Nu-i mai menţionez pe semnatarii celorlalte tweet-uri, nu are rost:
„They hugged and sang. That’s all i remember. I’m at my Eurovision song limit i think.”
„That circular piano was criminally underused.”
Cu adevărat, păcat. Poate dacă el ar fi stat în „interiorul” cercului reprezentat de pian şi ar fi cântat la el mai vizibil, cu microfon ataşat de capul propriu sau atârnat de deasupra de undeva, iar Seling ar fi avut o rochie care s-o avantajeze, eventual cu un aspect mai de bun gust, asemenea tweet-uri n-ar fi existat şi, poate ar fi primit chiar mai multe voturi, deşi e greu.
„I have never seen a man’s head look more like a testicle. That is an achievement.”
„Here is yer woman who could out sign the fella who did Nelson Mandela’s funeral”
– tweet care se referă la Thansanqa Jantjie, cel care a „tradus” discursurile pentru persoanele cu „deficienţe ale auzului” şi care nu este deloc măgulitor la adresa cântăreţei, după cum poţi deduce din clipul de mai jos:
„I miss the operatic vampire that got taller from last year. He was a magical, beautiful miracle”
„Khloe Kardashian out in full force for Romania.”
Ce să spun, à propos de cum le văd cei de la SNL pe surorile Kardashian, vezi şi tu mai jos:
Anul acesta, după cum deja probabil ştii, Eurovision-ul a fost câştigat de Thomas Neuwirth din Austria, de fapt de personajul interpretat de el, un drag. Acesta este un bărbat care se îmbracă cu haine de femeie şi se poartă în mod exagerat ca o femeie. Deşi asociat în special cu homosexualii din ambele sexe, este un act artistic, practicat şi de heterosexuali. Personajul Conchita Wurst nu este transsexual încă, este un deghizat a cărui orientare sexuală nu are nicio importanţă.
Nu mi-au plăcut deloc comentariile româneşti la adresa finalei de anul acesta şi nu au fost plăcute (cu excepţia poate doar a unor români care i-au comentat Paulei Seling pe Facebook, de parcă asta ar fi fost consolant pentru ea sau Ovi) nici huiduielile la adresa celor două fete din Rusia. S-au plasat şi aşa, înainte de cuplul din România. O consolare pot să aibă totuşi, au avut anul acesta şi mai multe puncte decât Cezar Ouatu, şi un loc mai în faţă.
De multe ori, contează şi apariţia, nu numai piesa, „muzica” cum spuneau aceiaşi comentatori de pe FB (cineva zicea că „trebuie doar să arăţi ciudat, nu mai contează cum cânţi, ca să participi la Eurovizion” – ceva în genul acesta). Ai observat astfel că n-a mai fost nimic „politic” la mijloc (cu excepţia huiduielilor la adresa rusoaicelor, din păcate), s-a votat cum s-a votat şi asta a fost.
Am fost răutăcios cu Paula Seling în trecut, pentru că mi s-a părut prea afectată fără să văd eu justificarea, felul ei de manifestare mi se pare exagerat. Nu mai sunt răutăcios cu nimeni acum, încerc doar să fiu obiectiv şi apreciez eforturile când sunt evidente. Piesa lor de anul acesta nu a fost la fel de bună ca cea cu care au ieşit pe locul trei. Chiar şi aşa, cred că am mai spus, nu mai caut, dacă vrei să ai o şansă cu o piesă ambiguă, incertă, extrem de subiectiv aleasă de un juriu fixat pe o „valoare” parafată de el, pentru că e juriu, şi de un public dus de nas ca o turmă de oi, de televizor şi de lume „cu carte”, care „se pricepe” şi nu „e proşti”[sic], în loc să-i trimiţi pe Paula şi pe Ovi în turneu, să-şi promoveze piesa pe la televiziuni europene (când pe de altă parte te plângi că nu ai buget), mai bine trimiţi nişte bani în locuri cheie, cu care să se voteze „România”, la telefon, prin SMS, online, oricum, prin toate metodele, până se ating limitele. Asta dacă n-ai fler ca popor, că de juriu nu mai vorbesc, ei fac numai sforării.
Ai mai jos, piesa care ne-a plăcut cel mai mult, mie şi Adrianei, The Common Linnets – „Calm After the Storm”
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2014 Ipoteze despre concluzii – Eurovision 2014, un spectacol memorabil