Am văzut zilele astea un articolaș pe Business Insider, blogul de unde-și lua Zoso o grămadă de știri „bombă”, știri care nu sunt legate de uneltirile locale, la care cu admirație și reverență pot să spun că are acces. Cică, „cum să te detașezi de Google”… cu menționarea unui sub-reddit numit r/deGoogle unde „câteva mii de utilizatori” cultivă ideea de a elimina cu totul mastodontul din viața lor.
Pentru mine asta e o umplutură doar ca să te agațe să dai click pe articol și să citești. Ai intrat acolo, ești dezamăgit de palavre de la al doilea rând. Dacă vrei să renunți la Google, poți, dar nu este ușor. Pentru trollii de pe Reddit este mai ușor decât pentru restul lumii. Dacă ai un site al tău, ai nevoie de adsense, de analytics, ai nevoie să fii găsit dacă cineva care nu vrea să se „detașeze” te caută pe Google. În ceea ce privește căutatul și găsitul, chiar n-ai nevoie de Google, dar dacă ești luat în considerare de ei, ești găsit mai ușor. Iată-mă pe mine de exemplu, dacă mă caut pe duckduckgo, pe numele meu, Rodolfo Grimaldi apare primul, The Yacht Owner apare al doilea, Ipoteze despre concluzii (acest subdomeniu care aparține tot de rodolfogrimaldi.com) este în primele șase-șapte rezultate. Între ele sunt conturi de Twitter, Facebook, Google Plus (deja apus), Quora și altele.
Mă găsesc eu și pe Google, dar pe lângă, intercalate, apar și alte rezultate care n-au legătură cu mine.
Google scoate în față ce vrea robotul. Este oare normal ca un username curat ca danielmihaipopescu sau danielmpopescu să iasă la căutări după construcții ca d.mihai.pop_escu sau daniel117-mpop ori chestii asemănătoare? Mie nu mi se pare. Am descoperit pe cont propriu că nu trebuie să te mai sperii de niciuna din „reformele” de la Google. Ei nu țin cont nici de tine nici de părerea ta ca utilizator. Google se dă peste cap fără succes să desființeze ideea de SEO. Plătește „influenceri” să spună gogomănii ca următoarele: „La Google lucrează nouă mii de ingineri ciberneticieni, te găsești tu, un oarecare (un „neica nimeni”), să păcălești această ilustră comunitate și să ieși la căutări înaintea adevăraților creatori de conținut, doar ca să-ți vinzi marfa ta de trei parale? Pentru mine SEO nu există, este o păcăleală. Sistemul Google se perfecționează în fiecare ceas, în fiecare minut, în fiecare clipă, să scoată la iveală tot ce-i mai bun din tot internetul.”
Bălăriile continuă, sunt mult mai multe și mai lipsite de noimă. Optimizarea căutării este mult mai complexă decât poate să înțeleagă un asemenea „evanghelist” plătit când de unii, când de alții, pentru a influența opinia publică într-un sens sau altul, aproape fără discernământ. Mai alaltăieri (înțelegând prin asta acum mai puțin de cinci ani, probabil) acest individ scria o carte întreagă, aproape 120 de pagini despre cât de minunat este Google Plus. Cartea a fost inițial distribuită gratuit, apoi a ajuns să fie foarte ușor „găsită”, și, abia după un an de la apariție a fost vândută cu un preț sub cinci dolari pe amazon sau pe site-ul autorului mercenar. Eu l-am crezut și sunt dezamăgit. Bine că m-am trezit.
Tu, ilustrule necunoscut, poți scrie cel mai interesant și mai extraordinar articol al momentului, dacă acesta nu este publicat de BuzzFeed sau Huffington Post, nu ai nicio șansă să fii găsit, așa, doar pentru minunăția articolului tău unic. Asta se și dorește, trebuie să rămână în competiție doar publicațiile mari, „consacrate”, care să îți ofere pe bandă rulantă chestii fără noimă de care ești distras de la marile furăciuni din jurul tău. Nu mă refer la bani neapărat, cât la intimitatea ta și nu peste mult timp, libertatea de expresie.
Din păcate mastodontul este atât de ancorat în viața ta, încât nu prea poți să te descotorosești atât de ușor de el. Trebuie doar să vrei și să-ți schimbi apucăturile. Ai Instagram (care aparține de Facebook, alt mastodont)? Ai nevoie în principiu de un smartphone. Dacă-i Android, e Google, dacă-i iPhone, e imposibil să-ți lipsească vreo aplicație Google, ca Maps, să zicem . Dacă insiști, poți folosi alte aplicații de computer pentru a publica poze pe Instagram, dar din păcate tot legate de Google sunt. Gramblr care funcționează cu Chrome (Google) sau Bluestacks, simulatorul Android pentru PC… [Gramblr din păcate, o aplicație la care am ținut, s-a desființat la rândul lui, relativ de curând.]
Ai website-ul tău, blogul tău? Pentru monetizare, una din soluțiile cele mai la îndemână este adsense (Google Ads). Statistici? Trebuie să folosești Google Analytics, deși există aplicații mai perfecționate, dar dacă vrei să faci vreun deal cu unii care-ți oferă mai mulți bani decât adsense, ei tot cu Google Analytics sunt legați, adică au acces la traficul de pe site-ul tău pentru că ești oblicat să le asiguri accesul.
Vrei să-l cauți [pe Google, bineînțeles] pe Costel, vecinul de la trei, de pe colț? Folosește duckduckgo, dar dacă mizerabilul nu are Facebook, societate comercială sau nu s-a judecat recent cu nimeni, nu-l găsești nici acolo. Pe Google l-ai putea găsi doar dacă a plătit el la adwords, are website-ul optimizat cu numele lui sau a apărut la știrile Antena 3 cu ceva scandalos. Aș putea adăuga cu regret, că poate nici atunci…
Mai poți evita Google Maps, și așa sunt vechi unele hărți, pentru că există aplicații mai bune. În articolul de pe Business Insider autoarea respectivă spune că nimic nu-i mai bun ca Google Maps, dar acel articol pare sponsorizat de Google. Mai afli și că Google plătește companiei Apple trei miliarde pe an pentru ca Safari să lase implicit conglomeratul ca mașină de căutare. Până la urmă a ajuns și Business Insider o fițuică de genul lui Huffington Post, cu baloane de săpun, non-știri și sponsorele ca ăsta sau altele asemănătoare. În sidebar era promovat un articol în care ei spun că au vorbit cu o matematiciană care le-a explicat ce înseamnă pi și de ce este important. Am citit și eu articolul pe trei rânduri și m-am deschis la minte. „Pi este un număr complex”[sic], este o constantă legată de cercuri, dar, mare minune! Indiferent cât de mari și diferite sunt cercurile, pi rămâne neschimbat. „Complex” (după ea), adică cu multe zecimale, nu complex în sensul matematic.
[Mișcarea mea următoare a fost eliminarea categoriilor Busines Insider de pe reader-ul meu. Așa am scăpat de o grămadă de junk.]
Pi nu este un număr complex. Poți să reții asta, pentru cultura ta generală.
Și așa cu Google. A zis mai demult, Eric Schmidt într-un interviu zâmbind șmecherește, ca Ponta, că poți să nu deschizi deloc computerul, ei oricum știu deja totul despre tine. Ho, ho, ho…
Tu acum te afli într-o distopie. Dacă te dezlipești, intri într-o utopie.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃