Sunt tare curios ce căuta domnul Prim Ministru Ponta la Bookfest zilele trecute. Mai exact, acum când domnul Năstase, Adrian Năstase se află în pragul sinuciderii, eu mă găsesc să pun întrebări despre chestii care-mi trec mie prin cap. Întreb şi eu, din absolută curiozitate, de ce a trebuit domnul Ponta să ia parte la lansarea cărţii lui Henry Kissinger, On China, s-o mai prezinte fără să o fi citit, dar s-o prezinte aşa, că „cea mai lungă-mare-voluminoasă carte pe care a citit-o”[sic] dumnealui în toată viaţa dânsului, a fost Diplomaţia aceluiaşi „autor” Kissinger. Kissinger, nu-i numai autor de cărţi, este un om (probabil) cu multe aptitudini. Una din ele este de consultant politic internaţional. Eu ţin minte cum se stârnise o „revoluţie” acum mulţi ani, în Pakistan, iar „poporul” îl arestase pe Zulfikar Ali Bhutto, pentru că nu era de acord cu „reformele democratice”. Apoi l-au executat, adică colonelul Muhammad Zia-ul-Haq, l-a executat, în urma unei lovituri de stat. Mai târziu, din cartea fiicei acestuia, Benazir Bhutto (Daughter of Destiny), aflăm că toată tărăşenia consta în a-i fi lăsat pe unii sfătuiţi de Kissinger să se ocupe de energia nucleară a Pakistanului, nu să-şi facă ei centrale proprii. Da, domnul Kissinger l-a sfătuit şi pe Bhutto să renunţe la aceste ambiţii, şi să-i lase pe alţii să se ocupe de asta, altfel va ieşi „rău”. Şi aşa a şi ieşit. A murit omul. De Slobodan Milošević îți mai aduci aminte, sper. Acesta făcuse la un moment dat un flash contract cu Kissinger Associates Inc., firma cu pricina, şi era totul bine. Nu-l prigonea nimeni. Apoi, simţindu-se trădat, a reziliat contractul. Nu s-a întâmplat nimic mai mult decât că după o campanie foarte bine organizată, în toate mediile şi-n toată media, acesta a devenit un soi de criminal public numărul unu, a intrat pe lista neagră a americanilor şi a fost dat în urmărire pentru crime de război, şi crime împotriva umanităţii. Nu spun eu acum că el ar fi fost nevinovat, ca lider. Erau cu toţii în gaşcă, şi cu Karadzic şi cu Lordul Carrington (un şpăgar în stil foarte mare).
Sunt multe de spus despre domnul ăsta, de aceea mă întreb, ce legătură există între ăştia?
O întrebare firească ar fi fost dacă USL-ul s-a trezit aşa, la putere, după o moţiune votată de un Parlament cu o altă majoritate, nu a lor, numai cu ajutorul Antenelor? Ei nu, au ajutat şi PDL-iştii la asta, au tras cu toţii. Şi totuşi, de ce să te apuci să vorbeşti despre China şi alte bazaconii, preamărindu-l şi slăvindu-l pe marele manipulator (cel puţin pe faţă aşa se vede, deşi nu-i nici el de capul lui), netam-nesam, la un eveniment ne-politic? Ai observat că primii care au ieşit în campania electorală cu reclame, broşurele lucioase, steguleţe şi panouri de zeci de metri pătraţi, au fost ei, cei aflaţi la guvernare? Ai observat că PDL-ul a acceptat nişte măsuri nepopulare (cum ar fi reducerea cu un procent şi a pensiilor, nu numai a salariului bugetarilor) sfătuit de „experţi”? Ai observat că ăştia acum promit că dau banii înapoi? Păi, de unde îi dau? De la cine? De la ei din buzunar? Adică banii ăia care n-au mai venit la lume, n-au folosit la nimic? Crezi că sunt retoric? Crezi că poporul e prost? Sunt şi eu curios.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2012 Ipoteze despre concluzii – De ce la Bookfest?