Cred că cel mai mult îmi place să scriu chestii tehnice atunci când nu am chef de creaţie. Nu mă dau peste cap să dau sfaturi, dar militez pentru un internet mai puţin poluat, mai informat şi mult mai necenzurat. Legi stupide despre „cookies”, despre „politici informaţionale” adoptate cu toptanul de şmecherii din politica noastră care au ajuns acolo ori plătindu-şi locul ori ca „răsplată” pentru anumite servicii aduse, nu neapărat poporului, ci altor organisme şi organizaţii, trebuiesc combătute şi respinse.
Aşa şi cu CISPA, dacă va fi votată în organismele legislative ale Statelor Unite, ceva asemănător va trece ca-n brânză şi prin Parlamentele din Europa. Auzi motivaţie pentru aceast Act de Protecţie al Schimbului de Informaţii Cibernetice: „Trebuie să ne apărăm împotriva atacurilor cibernetice din ţări ca Iranul sau China… de aceea se va încuraja schimbul voluntar de informaţii între companiile private şi guvern în cazul unui atac cibernetic”. De fapt CISPA este un act care dă mână liberă agenţiilor guvernamentale americane să ceară companiilor să ofere datele personale ale utilizatorilor, pe care acestea s-au angajat prin contractul de la început că nu le vor împărtăşi cu nimeni. Aşa că iarăşi, doar unii vor „controla” totul, iar tu, utilizator de rând, vei fi cules exact când nu te aştepţi.
CISPA îi va da guvernului (citește mai bine „organului”) puteri nelimitate de a citi şi „asculta” ceea ce facem pe internet, în numele securităţii naţionale, dar foarte vag, doar ca să fii băgat (ori introdus, mă rog) în sperieţi. CISPA va permite companiilor să nu mai ţină cont de protecţia datelor private şi să-ţi ia la analizat mesajele online sau chiar să-ţi blocheze accesul la unele situri „supărătoare” (cam cum e în Turcia). CISPA va permite companiilor să-i ofere pe tavă guvernului datele tale personale de Facebook, Twitter sau contactele tale de pe telefonul mobil. Îi va oferi de asemenea guvernului posibilitatea să-ţi caute prin e-mailuri fără să-ţi dea ţie prea multe explicaţii şi fără baze legislative legale. Limbajul folosit la redactarea CISPA este o armă brută pentru a pune la respect situri care spun adevărul, situri alternative. Limbajul online va deveni codat, ca cel epistolar din România de dinainte de ’89. Unii ştiu, alţii nici măcar nu-şi închipuie cum a fost.
Protecţia datelor este o nevoie reală, dar nu prin a le împărtăşi guvernului, organelor de obicei represive care de mulţi ani nu mai sunt în folosul societăţii, ci pentru a proteja drepturile unora care au înlocuit dictatura cu o falsă democraţie. Cei care controlează de undeva toate astea, au procedat dintotdeauna la fel. Întâi creează haos. Oameni nevinovaţi sunt împuşcaţi aiurea pe stradă, copii la şcoală, etc. Poporul reacţionează: „Trebuie să facem ceva!” Organul atunci sare cu „legea” pregătită să-i asigure mai bine invadarea spaţiului tău privat.
„Hackeri au atacat situl cutare”…. „Hackeri au atacat host provider-ul cutare”… Iar noi, trebuie să anunţăm frumos şi civilizat undeva la vedere că folosim „cookies”, care vezi doamne reamintesc IP-ului tău că ai mai fost pe acel site, iar când îl tastezi în browser te trimite direct unde ai mai fost. Conform aceleiaşi legislaţii, oricine de la guvern sau de la FBI, CIA sau Mossad, are voie să îţi controleze e-mailul din raţiuni de „securitate naţională”. Securitatea cui? Naţionala cui? Cei naivi (ca să nu-i numesc altfel) ar spune că ei n-au nimic de ascuns. Mi se pare aberant.
Vorbeam mai sus, pe la început, de China. Ce glumă proastă.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2013 Ipoteze despre concluzii – CISPA