Citeam acum câţiva ani o carte despre „miracolul” în care s-a transformat India de când sunt recunoscuţi ca cei mai mari outsourceri în domeniul IT. Sunt „outsourceri”, da, dar nu cei mai mari, sau mai bine zis, nu sunt singurii outsourceri în domeniu. Chinezii construiesc, fabrică de toate. Tot outsourcing se numeşte când computerul tău Dell, cumpărat din Anglia că era mai aproape, tot în China este făcut, căci chinezii sunt se pare cei care fac totul pentru marile branduri din tehnologie. Altfel, dacă socotim că Daewoo face maşini în România cu un preţ mai mic decât în Korea, înseamnă că şi România face outsourcing.
Cartea de care era vorba, este o prostie, scrisă de Thomas L. Friedman, un tip care scrie pentru The New York Times. Cică ar fi scris-o după ce împreună cu un echipaj de la Discovery Times Channel pregătit să filmeze, a „debarcat” la Bangalore, şi… comparându-se cu Cristofor Columb (mai jos ai un fragmenţel din jurnalul lui Columb, cu care Friedman îşi începe cartea), ajunge la concluzii diferite de acesta.
„Înăţimile Voastre Catolice şi Creştine, şi prinţi care iubiţi sfânta credinţă creştină şi sunteţi duşmani ai doctrinei lui Mahomed şi ai tuturor idolatriilor şi ereziilor, aţi hotărât să mă trimiteţi pe mine, Cristofor Columb, către ţinuturile Indiei, pentru a vedea prinţi, oameni şi teritorii şi pentru a le afla firea şi o metodă potrivită de a-i dispune să se convertească la sfânta noastră credinţă; mi-am impus în plus că nu trebuie să mă duc înspre răsărit, aşa cum se obişnuieşte, ci să caut o rută apuseană despre care nu sunt dovezi că cineva ar fi folosit-o până acum.”
– însemnare de jurnal
Columb a plecat spre vest să caute India şi a găsit America, iar domnul Friedman a plecat înspre est să caute tot India, numai că a găsit la rândul lui, tot America. Şi asta pentru că în campusul Infosys care se întinde pe o suprafaţă enormă, erau construite blocuri de sticlă şi metal, care purtau însemnele companiilor occidentale cele mai cunoscute şi mai puţin cunoscute. Oamenii din campus erau – zice el – ca veniţi din Times Square, nu din Bangalore. Dacă Cristofor Columb a demonstrat astfel că pământul este rotund, Friedman susţine cu destulă ineficienţă că pământul este plat, deoarece a descoperit fără să se aştepte, contrariul a ceea ce a descoperit Columb. Prima oară când am văzut cartea şi am descoperit despre ce este, am crezut că titlul The World Is Flat vine de la flatten the field, dar se pare că m-am înşelat, căci titlul venea de la ceva mult mai stupid.
Nimeni nu mi-a mai dat vreodată astfel de indicaţii pe un teren de golf: „Trage înspre Microsoft sau IBM.” Stăteam pe primul reper de pe terenul clubului de golf KGA din centrul Bangalore-ului, când partenerul meu de joc îmi arăta două clădiri strălucitoare de sticlă şi oţel din depărtare. Clădirea Goldman Sachs nu era terminată, altfel puteam să „ochesc” şi înspre ea. HP şi Texas Instruments aveau birourile în spatele găurii numărul nouă. Şi asta nu era tot. Marcatorii reperelor erau de la Epson, compania de printere, iar unul din „şoferii” noştri de pe cărucioarele de golf purtau şepci de la 3M. [ce minunăţie pentru un american!!!]
Afară, unele din semnele de circulaţie erau „sponsorizate” de Texas Instruments, iar panoul de reclamă de la Pizza Hut, arăta o pizza fierbinte sub titlul uriaş „Gigabites of Taste!”
Nu, cu siguranţă aici nu era nici Kansas. Nu semăna nici măcar cu India. Ce era asta, Lumea Nouă, Lumea Veche, sau Lumea Viitoare? Atunci i-am dat un telefon nevesti-mii şi i-am zis: „Draga mea, pământul este plat?!” Venisem la Bangalore, Silicon Valley-ul indian, în călătoria mea de explorare gen Columb.
[update: Friedman a fost caddy, înainte de a fi columnist și „gânditor global”]
N-ar fi fost nimic, dar domnul Friedman ne explică ce minunat este să faci outsourcing, cât de eficient este. Şi contabilitatea personală este făcută de fapt în Bangalore. Crezi că tipul ăla spilcuit care vine să-i semnezi contractul de taxe îţi face singur audit-ul? Absolut deloc. Actele tale sunt scanate şi trimise instantaneu la „birou”, în Bangalore, unde un tip care în cel mai bun caz a studiat economie sau finanţe sau contabilitate în Statele Unite, dar poate nu a studiat în State, îţi „face taxele” cu un preţ de cinci ori mai mic decât un american. Ce-i rămâne contabilului american atunci? Să arate bine, să se îmbrace bine şi să ştie să vorbească, căci el îţi vine la uşă. Şansele lui însă sunt mai mari să îngroaşe numărul protestatarilor, căci majoritatea contabililor care practică această meserie, fie că se numesc „consultanţi financiari” sau altfel, nu arată bine decât în filme şi uneori nici acolo.
Pe de altă parte în America, în lumea reală, nu a celor de la Discovery Channel, unul din principalele puncte de nemulţumire împotriva lui Mitt Romney, este susţinerea trimiterii producţiei din economia americană, în China. El însuşi a făcut asta cu slujbele de la Sensata Technologies, care-şi are uzinele în Freeport, Illinois. Complexul uzinal a fost cumpărat de la Honeywell. Auzind asta, muncitorii au pornit-o în marş către Convenţia Naţională Republicană din Tampa, Florida, unde au încercat fără succes să-l contacteze pe Romney. Protestează ei ce protestează, dar n-au dat decât o foarte puţină apă la moară pentru ştiri, iar banul este ban. Cu cât îl cheltui mai greu şi-l faci mai uşor, cu atât eşti mai fericit, nu-i aşa? Restul lumii nu mai contează. Să trăiască bancherii, escrocii acreditaţi de sistemul care nu ştie decât să te jupoaie mai eficient.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2012 Ipoteze despre concluzii – China, India & other Outsourcers