Orezul Basmati este un soi de orez cu bob lung, fin, care atunci când este fiert, trebuie tratat cu grijă şi delicateţe. „Basmati” se pare că înseamnă în sanscrită „cu miros frumos” sau „care miroase frumos”. În fine, dacă dorești tradiţionalul pilaf, cu orezul fleaşcă, nu îl alege pe acesta. Ar fi păcat, cel puţin pentru că este mai rar decât ceea ce se vinde peste tot ca orez de „masă”.
Provine din Asia de Sud, iar India şi Pakistanul sunt principalii cultivatori ai acestui soi.
În călătoriile mele, am observat că singurul lucru care contează în cele din urmă, este aspectul pe care îl are după ce a fost fiert, indiferent de metoda folosită, la aburi, sau în oală pur şi simplu.
Şi eu, ca şi alţii, consider că pasul cel mai important, mai ales atunci când îl fierbi în oală, constă în punerea lui iniţial la muiat şi în cantitatea de apă faţă de cea de orez. Important este şi să îl speli înainte, prin strecurare într-o sită cu ochiuri mai mici decât bobul, evident, până când apa apare „curată”. Acele reziduri, sunt motivul care-l fac să se lipească, să se comporte ca un purée de cartofi atunci când este gata.
Orezul este un înlocuitor al pâinii, iar dacă este bine preparat, ia gustul alimentelor lângă care este consumat, ajutând la senzaţia de saţietate pe care o caută cel care mănâncă. Mie îmi place să arate „bob cu bob”. Se poate ajunge la asta fără nimic în plus, dar pentru a-i spori calităţile, se pot aplica şi alţi paşi, după cum voi explica în continuare.
Trebuie să spun înainte că eu consider că orezul are un gust al lui (chiar dacă împrumută aproape cu totul gustul sosului, sau al oricărui alt aliment cu care este alăturat ori combinat) care nu trebuie alterat de sare. Eu nu pun sare în el, tocmai din acest motiv. Dar până la urmă, consumat simplu, este bun cu puţină sare. Eu mi-am adaptat preferinţele combinând mai multe principii de preparare a orezului, chinezeşti, coreene, sau indiene.
Am găsit mai multe reţete „perfecte” pentru Basmati (aşa că ar trebui să fiu părtinitor în preferinţele indienilor şi pakistanezilor), dar am ales una care să-l facă cel puţin o garnitură perfectă, sau o preferinţă pentru alimentul cu gluten care ne face să „ne săturăm” la masă. Aici, este explicată o reţetă pentru prepararea lui în oală, nu la aburi, nu cu vreun alt dispozitiv.
Pentru Basmati, cantitatea de apă poate fi de două ori cât cea de orez. La alte tipuri de orez, apa este în proporţie de 1,5/1. Contează şi timpul de firbere, şi câtă apă se pierde la fierbere.
Aceasta este o variantă bună şi testată de pregătit Basmati în sine, nu neapărat ca garnitură simplă: La o cănuţă de orez, ai nevoie de două cănuţe de apă, un vârf de linguriţă de seminţe de chimion, o linguriţă de ulei de măsline, sare după gust (un vârf de linguriţă de preferat).
Alege orezul ca să fie curat, strecoară-l sub jetul de apă până nu mai iese apa alburie, sau cel puţin clătește-l de două-trei ori în oala lui. Umple oala cu apă şi lasă-l la muiat cam douăzeci de minute.
Clătește din nou, sau strecoară orezul sub jet de apă. Pune-l într-un alt vas. Oala pentru orez trebuie să aibă un capac care să se închidă cât de cât etanş. Şterge-o pentru a fi uscată, pune-o pe foc la o flacără medie-mică. Pune uleiul de măsline, apoi perpelește pentru vreo zece secunde seminţele de chimion, mai exact până încep să lase aromă, dar să nu se ardă. Adaugă orezul, apoi adaugă imediat apa. Nu uita, două măsuri de apă la una de orez. Amestecă uşor şi adaugă sarea, dacă dorești.
Acoperă oala, pune focul la minim și lăsă să fiarbă vreo douăzeci de minute. Poate dura mai mult, dar trebuie să ajungi la momentul în care se fac nişte cratere pe suprafaţa orezului.
Acum, mută oala pe focul cel mai mic (dacă există) şi cu el la minimum, poţi înfige o furculiţă în orez, ca să vezi câtă apă mai este pe fundul oalei. Estimaează cam cât ar dura ca ea să fie asimilată în orez, cu focul minim. Este important să fie focul mic, pentru că altfel orezul nu ar fi fiert cum trebuie. Îți spun eu, probabil între cinci şi opt minute. La sfârşitul acestei perioade, stinge focul. Nu deschide capacul! Aşteaptă alte zece minute, apoi pune orezul pe platou, sau direct în farfurii, luându-l delicat, pentru a nu-l sfărâma!
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2014 Ipoteze despre concluzii – Orezul Basmati