Nu ne-am lămurit cu Twitter-ul în articolul precedent, mai mult am divagat despre cum văd eu lucrurile. Am pornit cu un cont, am mai făcut unul, pentru blogul cu bărcuţe, pe care am încercat să-l fac mai „specializat”, totul a fost ok. S-au mai amestecat şi ceva români (nu era în nici un caz intenţia mea), am urmărit la loc, apoi mi-am spus că dacă tot am o secţiune în româneşte pe Rodolfo Grimaldi, de ce să nu fac şi un pic de networking românesc? Şi aşa am început să mă amestec cu persoane care „twitter-esc” exclusiv în română, pe conturi care nu prea o fac, iar asta nu-i bine pentru business. Cu toate acestea, @TheYachtOwner – contul pentru blogul cu iahturi, a făcut în mai puţin de un an top 50 pe zelist (să nu bifezi „fără englezi”, altfel nu-l vezi la locul 35, poții însă să bifezi „fără corporatişti”). Ce chestie, dacă am rămas specializat doar la conturi legate de chestii maritime, am ajuns pe locul 35, dacă aş fi continuat „nervos” să amestec pe acolo, îmi menţineam locul 17 (nu aveam cum să-l depăşesc fără o plasare ca „featured account”).
Oricum se amestecă, am scriitori, artişti, oameni din cele mai diverse medii, am chiar celebrităţi cu care mai îmi dau aere virtuale (glumesc). Din experienţă îți pot spune că nu am o expunere cu mult mai mică decât o au cei care sunt scoşi în faţă. Aceştia sunt urmăriţi de foarte multe maşini care „acceptă” toate aceste sugestii când fac contul. Mai sunt ei urmăriţi şi pentru că pe unii îi mai ştie lumea, dar am văzut că mulţi fac conturi şi rămân cu ele aşa, fără poze la avatar, fără postări, etc. N-ai nevoie de aşa ceva.
Digg.com nu este o reţea socială, la fel cum nici Delicious nu pare a fi. Mi-ar plăcea ca acestea două să creeze mai mult trafic, dar prima în special, este o chestie unde probabil dacă nu eşti The New York Times, să se apuce toţi să posteze link-uri de la tine, n-ai nici o şansă dacă nu bagi nişte bani. Delicious a cam murit, era mai folositor când era al lui Yahoo, atunci „comunitatea” de acolo era unul din primele medii de „socializare”, acum, deşi are un design mai interesant şi o interfaţă mai conformă cu vremurile, e bun poate doar pentru bookmarking personal. Reddit creează trafic. Numai că reddit e o comunitate de copii, nu toţi cu toate rotiţele acasă, mai ales pe „faimosul” subredit r/romania, unde-i plin de troli. Dar sunt altele care au şi membri mai destupaţi. De fapt, majoritatea sunt „destupaţi”, sunt tipi care se pricep la dedesubturi computericeşti mai bine decât media mâncătorului de rând al internetului pe pâine. O altă reţea, care poate fi şi socială dacă cineva ţine neapărat (şi am văzut o grămadă, chiar), este StumbleUpon. Aceştia erau cei mai buni creatori de trafic, la un moment dat. Mai mulţi vizitatori de pe StumbleUpon decât cei veniţi de pe Twitter, Facebook şi alte bazaconii (gen hi5) la un loc. Din păcate nu mai e valabilă afirmaţia, chiar dacă cei responsabili cu marketingul la ei, o menţin. E posibil să fi renunţat la ea, totuşi. Eu am primit un bonus de reclamă plătită pe StumbleUpon, pentru participarea la un „seminar” – „webinar” care chiar despre trafic împrăştia cu vorbe. Apoi, după ce l-am folosit, parcă m-au scos din algoritm, chestie pe care cu siguranţă au făcut-o şi cu alţii. Şi brusc, traficul venit de pe StumbleUpon, s-a oprit. Intru mereu acolo, ieşeau în faţă tot felul de chestii nostime. Ies aceleaşi chestii, din păcate. Hmm, totuşi îmi pare rău că nu sunt mai mulţi români acolo.
Ştiu care ar fi soluţia. Un cont de Facebook, pe care să-l leg apoi de toate corporaţiile, de FBI, de SRI, de apa Bucovina ca să câştig nu ştiu ce premiu, sau de KONY 2012! Să mă înregistrez cu număr de înregistrare „unic”, să arunc cu bani ca să-l prindem pe Kony, bineînţeles şi să-i dau „like” lui Mircea Diaconu, care mai bine rămânea actor şi atât, şi probabil n-ar mai fi fost „condamnat să iasă la fiecare douăzeci de ani în stradă pentru a striga Jos Dictatura!”[sic] etc…
Am mai aflat două veşti, una bună şi una ambiguă, ambele sunt mai puţin proaspete, adică au mai mult de o săptămână. A căzut ACTA, adică nu s-a votat până la urmă în Parlamentul European, iar pe Băsescu nu USL-ul a vrut să-l schimbe, ci poporul român! Pe ultima o ştiu de la o Antenă, nu-i dau numele. Te pupă Jan („Jean, fiul lui Ion”)! Să mai vii pe la noi!
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2012 Ipoteze despre concluzii – Social Media Autohtona