Am stat iarăși cam mult până ce am publicat și aici, dar nu vreau să se încheie anul și să las acest blog de izbeliște. Dacă te abonezi, îți trimit un cadou, dar trebuie mai întâi să-l termin. Poate în 2019 voi fi mai prolific și în limba natală. Mai jos este o listă cu 30 de decedați faimoși din anul 2018.
Stephen Hawkins
Hawkins este considerat un geniu. Dacă te iei după filmul inspirat de viața lui, The Theory of Everything, observi că era de fapt un tip dificil și foarte greu de digerat.
Sridevi
Am scris despre una din favoritele mele din India, a fost șie ea amărâtă, n-a mai vrut să se chinuie și a dat colțul. Mare talent.
Anthony Bourdain
Un tip isteț, de care mi-a plăcut foarte mult, cândva. Avea un stil de exprimare alert, „he didn’t take no bullshit”[sic]. S-a înhăitat cu o satanistă și a ajuns la punctul terminus. Ca și alți băieți deprimați, s-a spânzurat. Unii zic că a fost ajutat, nu mai are importanță, ne-a spus deja bye bye. Era matur și responsabil, știa în ce se bagă. N-o să mai bea coctailuri în baruri scumpe, cu susținători de-ai lui Erdoğan doar ca să-ți comenteze după aceea (nu în timpul), ce rău e la turci din cauza dictatorului. Erdoğan s-a dovedit patriot față de alți băieți care-l mușcă de turul pantalonilor. Burdain a tratat extrem de superficial a doua lui vizită la Istanbul.
[sursa: vox.com]
Când a venit în România, nu s-a prea distrat, iar patrioții de serviciu au tras imediat alarma, că iarăși, vezi doamne, spiritul național a fost jignit de puterile străine care nu știu să aprecieze un șorici de porc la botul calului. Mie mi-a plăcut episodul ăla. Dacă n-a fost și el într-un loc unde se mânca bine și fără fițe, a fost ghinionul lui. Colegul rus cu nume oriental s-a rupt din gard, s-a simțit bine, a mâncat cu mâna și a dormit ne-ntors.
Anthony Bourdain a trăit din plin și a murit probabil la timp. Păcat.
Burt Reynolds
[sursa: CNN]
Mare vedetă dom’le. Mare actor? Nu știu. Mie-mi plac ăștia care joacă, nu care se joacă pe ei înșiși, care-și plimbă personajul umflați în pene de la începutul filmului până la sfârșit.
George Bush Sr.
[sursa: muckrock.com]
Toate capetele încoronate din State l-au vorbit de bine pe fostul președinte George Bush. De la Obama, la Clintoni și la fiul cel junior, Bush era un fel de Captain America. Ce om mare, ce patriot, cum a salvat el lumea liberă și Arabia Saudită de comuniști și de arabii mai săraci… Conform unei cărți scrise de o doamnă exploatată în programul MK Ultra, carte scrisă cu bărbatul ei fost ofițer activ în CIA, marele Bush nu a fost deloc ceea ce vezi la televizor.
Verne Troyer
[sursa: Twitter]
Un actor simpatic, de talie mică. Al doilea Peter Dinklage, pe care eu l-am remarcat înainte ca Game of Thrones să-l facă faimos. Troyer, unul din cei mai scunzi din lume, s-a supărat într-o zi și a băut de n-a mai încăput iar apoi a pleznit. Cică a fost diagnosticat cu sinucidere.
Bernardo Bertolucci
A luat Oscar. Un artist. Un regizor artist, adică, cu țâțe, cu debutul lui Eva Green and her văjin, cu chestii sexoase și cu foarte multă poezie, așa de multă încât la un moment dat dădea în foc. Gurile rele zic că The Last Emperor (1987) nu merita Oscarul. Dar cine să-l ia? Moonstruck? Fatal Attraction? Să fim serioși…
Dolores O’Riordan
[sursa: hollywoodreporter.com]
Mie mi-au plăcut The Cranberries și înainte de „No Need to Argue”, cu care au devenit celebri. Dar, vorba lui Hagi, doar decarul poate să poarte numărul zece pe tricou, nu și ceilalți, așa că The Cranberries sunt de fapt Dolores O’Riordan. Fata s-a îmbătat și s-a înecat în cadă. Fără Dolores, Cranberries nu mai există, cum nici Nirvana nu mai există fără Cobain. Nu este cazul altora, vezi Queen.
Paul Bocuse
Faimos chef (șef) francez, discipol al nu mai puțin faimosului Brazier, a fost precursorul noii bucătării franceze, care spre deosebire de cea clasică, pune mai mult accentul pe produsele proaspete. A murit la 91 de ani.
Kofi Annan
Să fie oare considerat un pacifist pentru că a fost laureat cu Premiul Nobel pentru pace în 2001? Te înșeli amarnic.
Acreditat ca Secretar General al Națiunilor Unite de clica Clinton în 1997, a deservit cu devotament imperialismul american timp de zece ani. Annan a aprobat și sprijinit ocuparea Afganistanului și a Iraqului. A fost de acord cu sancțiunile împotriva Iraqului care au dus la moartea unui milion și jumătate de persoane din care foarte mulți civili. Cică n-ar fi fost străin de complotul americano-israelian de a invada și Iranul.
Charles Aznavour
[sursa: variety.com]
O voce inconfundabilă care încă place. Altfel, el este nemuritor.
Paul Allen
Co-fondatorul Microsoft s-a plictisit și a plecat.
Ilie Balaci
Mare fotbalist, dacă apărea zece ani mai târziu, nu se știe cine ar fi fost „liderul generației de aur”. Acum iată că ne-a părăsit, relativ tânăr.
Ursula K LeGuin
Dacă n-ai citit Ursula K LeGuin, n-ai citit destul. Science Fiction combinat cu Fantasy, ceva ce nu dă greș niciodată. Scria frumos, nu umplea pagina cu nimicuri. Considerată o influență majoră pentru Salman Rushdie și David Mitchell, nu face decât să-ți stârnească un respect deosebit. A Wizard of Earthsea și The Left Hand of Darkness sunt considerate opere de artă.
Neagu Djuvara
[sursa: elle.ro]
Istoric, diplomat (spion, la departamentul „cifru”), autor, aristocrat machidon, respectat dar și contestat și cam controversat. A studiat la Paris, că se putea și a murit la peste 100 de ani.
Billy Graham
[sursa: billygraham.org]
Supranumit unul din cei mai influenți lideri creștini ai secolului al XX-lea, Billy Graham a fost cel mai vestit predicator evanghelist al momentului. Consigliere spiritual al tuturor președinților Statelor Unite de la Harry S. Truman la Barack Obama. Un tare, ce mai tura-vura….
Hubert de Givenchy
Fondatorul casei Givenchy, fiu de marchiz, faimos pentru că fusese designerul personal al lui Audrey Hepburn și al lui Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. A murit în somn.
Andrei Gheorghe
[sursa: adevarul.ro]
A murit tânăr. Reușise să mi se suie în cap. N-am să uit niciodată că dacă ești inteligent nu trebuie să-ți fie rușine și trebuie neapărat să spui la toată lumea, pentru că ești inteligent, iar dacă nu trâmbițezi asta, proștii n-are cum să știe, iar „noi ne mândrim cu ascultătorii noștri la fel de inteligenți ca noi, ca mine [sic]…”
Aimée Iacobescu
[sursa: TVR]
Blondă, nostimă, prințesică, fanariotă, domniță, boieroaică… Nu mai este.
Darie Novăceanu
Unul din traducătorii lui Cervantes în românește. Un fost mare hispanofil. Când citeai ceva tradus de el, te lovea spaniola-n cap cum te loveau minerii în timpul Mineriadei din 90. Am citit adaptări mult mai bune, dar ale altora.
Carmen Stănescu
[sursa: Radio România Cultural]
Ce râs, ce comedie, ce prezență. O favorită, deși de modă veche. Era și ea destul de veche când ne-a părăsit.
Milos Forman
One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975), Amadeus (1984), Valmont (1989), The People vs. Larry Flint (1996), Man on the Moon (1999) sunt câteva din capodoperele acestui ceh care cu ocazia Primăverii de la Praga a plecat în America și a uitat să mai vină pentru că a devenit celebru. Bravo lui, bine ne-a făcut.
Mihai Stănescu
[sursa: Radio România Cultural]
Mihai Stănescu a fost un tip complex. Artist iubit în special imediat după „revoluție”, când piața a fost inundată de caricaturile lui dizidente, de sertar. Dacă alții fac două facultăți, dumnealui a făcut două licee. A fost premiat, lăudat și medaliat.
Avicii
[sursa: mixmag.net]
Tim Bergling a fost un muzician suedez care a dat cu sticla de vin de masă și apoi și-a tăiat venele. În viață fiind, a avut succes și cu o parte din banii care i-au revenit, a întemeiat o instituție de caritate dedicată abolirii foametei mondiale. Aceasta s-a numit „Casa Foametei”.
Dinu C. Giurescu
Dinu C. Giurescu a fost unul din cei mai mari istorici români. Probabil cel mai mare, deoarece nu avea fițele lui Iorga, care nu l-a citit pe Panait Istrati pentru că acesta a și muncit în viața lui, chiar ca hamal în port.
Cristian Țopescu
[sursa: forumul-pariorului-maniac.ro]
De la mare distanță cel mai bun comentator sportiv din România. Citea, se informa, nu plimba vorbele cu ignoranță, ca alți băieți. Era colonel când l-am cunoscut, a murit probabil general.
Philip Roth
[sursa: theparisreview.org]
Premiul Pulitzer pentru American Pastoral în 1998; subiectele lui favorite au fost familia evreiască, foarte mult sex, idealurile americane, zelul politic, identitatea personală, corpul uman „în puterea, slăbiciunea și nevoile lui adesea ridicole.”
V.S. Naipaul
[sursa: The New Yorker]
Vidiadhar Surajprasad Naipaul a fost un scriitor britanic născut în Trinidad Tobago. A murit la 85 de ani, după ce a fost laureat cu un Booker Prize în 1971, și cu un Nobel pentru literatură în 2001. Bineînțeles, fiind cetățean al imperiului și faimos pe deasupra, a fost înobilat și de regină.
Dumitru Fărcaș
[sursa: Ziua de Cluj]
Dumitru Fărcaș a cântat la taragot și a fost înobilat de două ori de Iliescu și o dată de președintele Klaus Iohannis.
Aretha Franklin
[sursa: essence.com]
Acum mai mulți ani, Mariah Carey spunea că este mândră că este Berbec, la fel ca Aretha Franklin, de parcă asta avea importanță. S-a mai dus o mare voce.
Decedați faimoși din anul 2018 – Mențiuni de onoare
Mențiuni: France Gall, Ion Dodu Bălan, Barbara Bush, Mircea Malița, John McCain, Montserat Caballé, Paul Cornea.
Cu ei am încheiat. Dacă mai descopăr pe cineva de care am uitat, am să corectez mai târziu. Până una alta, odihnească-se cu toții în pace.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃