Încerc în acest articol să compilez cele mai importante evenimente ale anului trecut. Am crezut că mă pot ajuta puțin măcar cu Wikipedia, sursa leneșilor de pe internet. A leneșilor care caută opinii nepărtinitoare, obiective, fapte, nu interpretări. Din păcate, chiar și cu acest subiect simplu, sursa a fost deplorabilă. Consider că și pe Wikipedia există părtinire. Acum două săptămâni, când am început, pentru noiembrie care a trecut nu era consemnat nimic. Astăzi, la final, observ niște chestii extrem de importante pentru Columbia și pacea mondială, scuză-mi sarcasmul și incorectitudinea din punct de vedere politic. Mă refer la pagina originală, nu la versiunea în limba română, care de multe ori este mult mai restrânsă. Din fericire, nu și acum. Este incomparabilă lista de pe pagina românească cu cele câteva elemente nesemnificative de pe pagina originală.
[sursa: nbcnews.com]
În Ianuarie, în Taiwan a fost pentru prima oară aleasă o femeie ca președintă. S-a considerat un semn bun de către unii americani. Altfel, în lume, nu este singura, adică acest lucru nu se întâmplă pentru prima oară. Apare pe piața europeană virusul Zika, un virus transmis de un țânțar, semnalat până acum doar sporadic, prin Africa.
În Februarie, Alexandru Vișinescu, fostul comandant de penitenciar „comunist”, faimos pentru cascadoriile de tip Abadon, El Exterminador pe care le-a făcut la Râmnicu Sărat, este condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității. Povestea în adâncurile ei este mai lungă, nu face subiectul acestui articol. L-am consemnat ca eveniment pentru că Vișinescu are 91 de ani, și trebuie să despăgubească niște urmași de foști deținuți care s-au constituit parte civilă, cu 300.000 de Euro. Este și primul dintr-o serie care se vrea mai lungă. Acestea trebuiau începute în ’90, numai că atunci autorii loviturii de stat erau ocupați cu altceva.
David Cameron al Marii Britanii a obținut de la liderii UE promisiunea că ei, britanicii, vor avea un statut mai cu moț în Uniune.
Martie îl trimite pe primul președinte american de culoare din istorie, pentru prima dată după 88 de ani într-o vizită oficială în Cuba. Ultimul președinte american care a călcat acolo, a fost Calvin Coolidge în 1928, prima și singura lui ieșire în tot mandatul. Asta la Conferința Statelor Americane, pentru a-i îmbuna pe liderii Latino Americani față de politica de amestec continuu al Statelor Unite în treburile lor interne. Se descoperă o nouă galaxie, Radovan Karadžić este condamnat la 40 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității de către același Tribunal penal Internațional pentru fosta Iugoslavie care l-a instrumentat și pe Slobodan Milošević. În România intră în vigoare legea anti-fumat.
Aprilie este o lună proastă pentru România: Echipa de gimnastică nu se califică la Olimpiada de la Rio, întrerupând pentru prima oară șirul calificărilor început în 1968 la Mexico. România ca țară este exclusă de la Eurovision pentru neplata datoriilor TVR-ului către EBU (European Broadcasting Union).
În rest, Papa Francisc reafirmă că biserica Romano-Catolică nu aprobă căsătoriile între persoane de același sex.
Mai vine cu niște valuri de declarații așazis războinice din partea Rusiei, ca reacție la activarea de către români și americani, a scutului anti-rachetă de la Deveselu. Donald Trump este desemnat candidatul Republican la alegerile pentru președenția Statelor Unite care au loc mai târziu, în noiembrie. Locuitorii Londrei aleg pentru prima oară un primar musulman, ceea ce chiar nu are importanță având în vedere că și România a fost foarte aproape de a avea un prim ministru musulman, în cazul acesta, o prim ministră. Religia este nerelevantă pentru că ambii, și Sadiq Khan și Sevil Shhaideh (născută Geambec), sunt autohtoni, fiecare la el acolo și numai un rău voitor ar putea să vadă un impediment în faptul că ești musulman într-o țară vestică. Nemții au votat în Bundestag recunoașterea oficială a genocidului armean de la 1915 distanțându-se astfel de cei care i-au sprijinit în mod „neutru” în timpul celui de-al doilea război mondial, și cărora le-a fost permisă masiv emigrarea în RFG când au avut nevoie de reconstrucție cu mână de lucru ieftină.
În Iunie cel mai important eveniment este Brexit, despre care am scris într-un articol precedent. Începe Campionatul European de Fotbal unde România nu numai că nu a trecut de grupe, dar nu a marcat niciun gol din acțiune. Consider că este cea mai neagră perioadă din istoria echipei naționale. Tot în România au avut loc alegeri locale, unde PSD și PNL au câștigat relativ echilibrat în urma unei prezențe la vot de sub 50%. În tabloul periodic al lui Mendeleev, au fost adăugate patru noi elemente: Nihonium (Nh), Moscovium (Mc), Oganesson (Og) și Tennessin (Ts). La Aeroportul Internațional din Istanbul are loc un puternic atac terorist doar presupus a fi fost inițiat de ISIS, dar nerevendicat oficial: 41 de morți, 239 de răniți.
Iulie continuă cu atacul terorist de la Nisa, cu 84 de morți și 100 de răniți. Un camion a intrat într-o masă de oameni de ziua națională a Franței. În Turcia are loc o tentativă de puci, eșuată însă. Președintele Erdoğan a ieșit mai consolidat pe poziții ca niciodată. David Cameron este înlocuit cu Theresa May.
August e mai calm, cu Jocuri Olimpice, fiindcă anul 2016 este an bisect. Neimportant pentru România, dacă nici echipa de gimnastică nu s-a calificat.
În Septembrie a avut loc prima reuniune a liderilor statelor membre în UE, fără Marea Britanie. Au discutat ce-ar fi de făcut fără ei.
În Octombrie s-a ales un nou Secretar General ONU, portughezul Antonio Manuel de Oliveira Guterres. În România, Alina Gorghiu devine președinta PNL.
Noiembrie este dominat de dezamăgirea așa zișilor liberali din întreaga lume care au fost convinși că Hillary Clinton, candidata Democraților la Președenție, va deveni prima femeie președintă a Statelor Unite. Dar incompetența, aroganța și lipsa de perspectivă politică, de program viabil, și-au spus cuvântul. Noul Președinte al Statelor Unite este Donald Trump, un personaj de succes în felul lui. Chiar dacă unii încă nu s-au dumirit, abia acum s-a petrecut o schimbare în America, nu atunci când a câștigat Obama prima dată.
În Decembrie au avut loc alegeri parlamentare în România. În urma unei prezențe la urne de doar 39,42%, alegerile au fost câștigate relativ zdrobitor de PSD, cu aproximativ 45%, PNL având doar puțin peste 20%, ceea ce a dus la demisia doamnei Alina Gorghiu din funcția de președintă a PNL. Președintele Iohannis a respins propunerea PSD ca viitorul prim ministru să fie doamna Sevil Shhaideh. În afară de Liviu Dragnea, un personaj nefast la rândul lui, PSD-ul nu prea mai vehiculează nume „cunoscute” asociate cu acesta, cum ar fi Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Gioană sau Victor Ponta. Au fost niște alegeri în care nici măcar o alternativă comparabilă cu Trump-Clinton nu a existat. Eu l-aș fi preferat pe Cioloș Prim Ministru, chiar ca independent.
Aici am încheiat, mulțumesc pentru vizită :). Am să revin cu o listă de personalități dispărute în 2016, și poate am să scriu mai des aici, anul acesta.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃