Anul 2016 se terminase de aproape șapte luni iar eu nu apucasem încă să fac pomelnicul personalităților dispărute. A luat cu el foarte multe personaje din România și din lume. Ordinea listei de mai jos este aleatorie, chiar dacă întâmplarea face ca primul menținut aici să fi murit chiar de 1 ianuarie. Astfel, am hotărât să mai aștept un an și să fac un articol mai lung, combinat și cu decedații faimoși ai lui 2017.
Dispăruți remarcabili – 2016
George Alexandru
[sursa: www.aktual24.ro]
A murit în prima zi a anului. Nu mi-a venit să cred atunci când am auzit numele lui la radio, că era vorba de tânărul locotenent din „Noi, cei din linia întâi” (1985), al lui Sergiu Nicolaescu. Încă tânăr, nu se moare la vârsta asta. Abia împlinise 58 de ani, cu vreo lună înainte. Mie mi-a plăcut și l-am apreciat. „Mircea” (1989), „François Villon” (1987), controversatul „Oglinda” (ca să vezi, tot al lui Nicolaescu, la fel ca și următorul menționat), „Supraviețuitorul” (2008), „E pericoloso sporgersi” (1994), „Asfalt Tango” (1995), sunt numai câteva din filmele în care a jucat.
Mircea Albulescu
[sursa: europafm.ro]
Mare actor, deși nu unul din preferații mei, datorită oportunismului său în politica post-decembristă (dar este doar o părere personală, cum e și normal) a murit la 81 de ani datorită unei insuficiențe cardiace. Mi-a plăcut foarte mult într-un rol mic, dar esențial pentru comicul situațiilor, în „Cuibul de viespi” (1987).
Sebastian Papaiani
[sursa: revistatango.ro]
Grec la origine, Papaiani a murit la optzeci de ani, cam supărat la rândul lui. Un bun comic.
Ioan Gyuri Pascu
[sursa: libertatea.ro]
Ioan Gyuri Pascu este altă fecioară, ca și Papaiani care – ce coincidență – moare cu o zi înaintea acestuia, însă el ne-a părăsit la doar 55 de ani. Straniu. Foarte bun comic, un muzician talentat cu o minte sclipitoare. N-am fost eu prea atent la el când a părăsit destul de furtunos Divertis-ul lui Toni Grecu prin 2012. Cam bolnăvior, atac cerebral în 2007 apoi infarctul care i-a fost fatal.
Marin Moraru
[sursa: clujulcultural.ro]
Marin Moraru a murit la 21 august, la vârsta de 79 de ani, la Spitalul Elias. Un mare actor la rândul său, a murit trist.
Radu Beligan
[sursa: libertatea.ro]
Radu Beligan a fost ultimul mare actor care mai ținea pasul cu contemporanii săi. Un mare profesionist, un mare talent, o voce de neuitat. Chiar dacă și-a folosit talentul și la periatul celor de la „putere”, întâi Ceaușești, apoi Iliești, nu a reușit să-și știrbească părerea bună pe care o are publicul spectator. La ultimele prezidențiale, l-a creditat bineînțeles, pe Victor Ponta, dar chiar nu contează prea tare. Sunt profund onorat că am avut plăcerea să-l văd pe viu în nenumărate piese de teatru, încă de când eram copil. A murit la 97 de ani.
Leonard Cohen
[sursa: www.rollingstone.com]
A murit in noiembrie, la 82 de ani. A fost celebrat de o Americă întreagă, iar la episodul SNL din sâmbăta respectivă, Kate McKinnon care o juca destul de comic atunci, pe Hillary Clinton, a cântat la pian piesa lui Cohen, „Aleluia”. Semnificația a fost dublă, regretul pentru moartea artistului și pierderea președenției pentru Clinton, nu a fost îndeajuns de clar atunci. McKinnon plângea, probabil sincer.
David Bowie: 1947 -2016
[sursa: nme.com]
Controversatul David Bowie, a reușit să facă un spectacol și din moartea sa. L-a făcut el sau cei care-l manipulau, are mai puțină importanță, a murit la două zile după lansarea ultimului său album, Blackstar. A lăsat în urmă niște piese care sună foarte catchy introduse în niște filme, cum ar fi Let’s Dance, Under Pressure (cu Freddie Mercury) și Space Oddity, mai ales aceasta din urmă.
Alan Rickman: 1946 – 2016
[sursa: www.rogerebert.com]
Foarte reprezentativ mai ales în Marea Britanie, Alan Sidney Patrick Rickman a murit la șaizeci și nouă de ani, de cancer la pancreas. Dacă nu din altceva, îl cunoști ca Severus Snape, în franciza Harry Potter.
Muhammad Ali: 1942 – 2016
[sursa: www.nytimes.com]
Despre fostul Cassius Clay am scris chiar atunci pe blogul în limba engleză, folosind aceeași imagine reprezentativă. Important și militant. Va rămâne în istorie, nu numai în memoria cunoscătorilor.
Prince: 1958 – 2016
[sursa: npr.org]
Și despre Prince am scris la vremea când a fost găsit fără suflare la el acasă unde își avea și studioul. Extravagant și genial, a murit la doar cincizeci și șapte de ani, din cauza unei supradoze de Fentanyl, un opiaceu folosit pentru calmarea durerilor. Atunci s-au făcut discuții conspiraționiste, apoi acelea s-au atenuat.
Anton Yelchin
[sursa: latimes.com]
Anton Viktorovich Yelchin a murit la doar douăzeci și șapte de ani în urma unui accident stupid, la el acasă. A jucat de când era copil, în nenumărate filme de referință. Bineînțeles că pentru mașina de bani el este cunoscut mai ales pentru Star Trek. Eu l-am apreciat în multe alte filme. Născut la Leningrad în 1989, a fost extrem de talentat. A trăit practic în Statele Unite încă de atunci și a jucat în filme de la unsprezece ani.
Gene Wilder
[sursa: vanityfair.com]
Neuitatul Gene Wilder, pe numele adevărat Jerome Silberman, a fost un mare actor american, precum și scenarist, regizor, producător, cântăreț-compozitor și scriitor. O adevărată forță creativă, foarte dificil de lucrat cu el.
Shimon Peres
[sursa: stabroeknews.com]
Shimon Peres născut în Polonia în 1923 ca Szymon Perski, a fost cel mai longeviv politician israelian, un fel de Suleyman Demirel al Israelului. Șapte ani Președinte, de două ori Prim Ministru, prim ministru interimar, membru în douăsprezece cabinete și reprezentant a cinci partide politice, Peres a supraviețuit șaptezeci de ani continuu în diverse funcții politice. Laureat în 1994 al Premiului Nobel pentru pace, alături de Yasser Arafat și Yitzhak Rabin.
Edward Albee
Unul din favoriții mei, dramaturgul Edward Albee ar putea fi îndeajuns de faimos chiar și numai pentru „Who’s Afraid of Virginia Wolf” (1962). Onorat cu un Premiu Pulitzer pentru teatru și de două ori cu câte un premiu Tony pentru cea mai bună piesă de teatru a momentului, Albee este unul din cei mai reprezentativi autori dramatici contemporani. A murit la opzeci și opt de ani.
Elie Wiesel
[sursa: nytimes.com]
Născut la Sighetul Marmației în 1928, Elie Wiesel a scris cinzeci și șase de cărți și a primit și Premiul Nobel pentru pace în 1986. A fost un militant politic pentru drepturile omului, pentru cauze evreiești, a determinat înființarea Muzeului Statelor Unite în Memoria Holocaustului din Washington D.C. În 2004 a returnat Steaua României decernată de Ion Iliescu pentru motivul că acesta i-a oferit-o și lui VC Tudor pe ultimii lui metri ca Președinte.
Johan Cruyff
[sursa: independent.co.uk]
Cruyff a fost o legendă vie a fotbalului, exponentul cel mai faimos al „fotbalului total”, pe care-l practică și Mircea Lucescu mai ales afară. Cancerul la plămâni l-a doborât la nici șaptezeci de ani.
Nancy Reagan
A fost nevasta Președintelui Republican Ronald Reagan, pe care l-a influențat și protejat cu ajutorul astrologilor oficiali. Ca nevastă de președinte, adică doar cât a fost acesta în funcție, s-a bucurat de o popularitate mai mare decât a lui Hillary Clinton când bărbatul acesteia a fost președinte. A murit de cancer.
Harper Lee
Scriitoarea laureată a Premiului Pulitzer pentru singurul roman pentru care o mai ține minte lumea, a murit de bătrânețe la optzeci și nouă de ani. Tot semn de pământ, ca și Sallinger, tot un singur roman faimos de pe urma căruia a câștigat toată viața. În românește l-au tradus „Să ucizi o pasăre cântătoare” dar de fapt înseamnă „mierloi”. Mai frumos cum l-au tradus cei care au tradus „To Kill a Mockingbird”. Filmul a fost cu Gregory Peck.
Umberto Eco
[sursa: flavorwire.com]
Umberto Eco a fost unul din ultimii mari erudiți ai timpurilor noastre. Profesor, romancier, filolog, faimos pentru Il nome della rosa și Il pendolo di Foucault.
Elisabeta Polihroniade
[sursa: http://evelinepauna.ro]
Elisabeta Polihroniade a studiat filosofie la București, apoi a devenit cea mai cunoscută jucătoare de șah din România.
Iolanda Balaș
[sursa: http://www.athleticsweekly.com]
Marea campioană olimpică nu are nevoie de multe cuvinte. Tristețea pe care o lasă în urmă, e mare oricum. Decorată și onorată în 2010 de Regele Mihai I al României, din 2004 este și ea pe timbre.
Cornel Patrichi
[sursa: gandul.info]
Ultima mea amintire despre Cornel Patrichi? Dezamăgirea pe care nu și-a ascuns-o atunci când a fost înlocuit din juriul de la Dansez pentru tine, cu nevasta lui Mihai Petre. Prima? Un mare dansator „modern” care era prin anii ’70 în fiecare weekend la televizor, în toate programele de divertisment.
Regina Ana
[sursa: http://www.nineoclock.ro]
„Regina” Ana de România, de fapt Prințesa Anna de Bourbon-Parma, n-a fost propriuzis niciodată pe tronul României, a fost doar prea nobila soție a Regelui Mihai, care mai avea o lună și făcea 93 de ani. Mihai I, chiar dacă tot simbolic este regele României (în sufletele celor care-l consideră astfel), a apucat să domnească puțin înainte să plece în exil.
Adrian Enescu
[sursa: adevarul.ro]
Cred că prin anii ’80, „Funky Synthesizer” era unul din cele mai bine vândute albume pe vinil din România. S-ar fi vândut și altele, dar ăsta se găsea peste tot. Ăsta și „Rhapsody in Blue” a lui Gershwin. Le găseai și la „magazinul universal” din sat.
Romulus Rusan
[sursa: http://ampress.ro]
Soțul Anei Blandiana a fost unul din fondatorii Alianței Civice, dar a rămas în memoria noastră nu ca om politic, sau, mă rog, ca un politician în „civil”, ci pentru că a scris America ogarului cenușiu, eu cel puțin așa aș vrea. Am mai citit și Călătorie spre marea interioară, dar nu mai țin minte mare lucru în afară de faptul că erau niște faze povestite foarte viu despre Turcia. Ah, și foarte mult Nesscafe amestecat cu zahăr jumate-jumate.
George Michael
[sursa: variety.com]
George Michael a murit pe neașteptate de Crăciunul lui 2016. O voce reprezentativă a pop-ului mondial, o personalitate reprezentativă. Arăta foarte schimbat, partenerul său susținând că era din cauza unei dependențe secrete la heroină. Dacă prima oară a fost arestat pentru comportament indecent într-un loc public, în următoarele dăți acuzațiile erau legate de droguri. Altfel, una din cele mai reprezentative voci ale sfârșitului de mileniu.
Victor Stănculescu
[sursa: https://victorstanculescu.files.wordpress.com]
Generalul Stănculescu deschide mica serie de personalități mai puțin bine famate. Vestit pentru piciorul în ghips din preajma „revoluției”, a devenit om de afaceri cu bani spălați ceaușești. Chiar dacă a mai deschis gura din când în când, este tot în categoria de personaje din care face parte și Voiculescu.
Fidel Castro
[sursa: cnn.com]
Alături de Nicolae Ceaușescu și mai apoi Kim Jong Il, tatăl ridicolului Kim Jong Un de astăzi, a fost ultimul mare lider comunist de luat în seamă. Deși ei erau toți o apă și-un pământ, Fidel, cu uniforma lui de guerillero și cu trabucul în colțul gurii, era mai tolerat de intelectualitatea occidentală din perioada când cu ajutor (neoficial) American a luat puterea în Cuba, de la Batista. La fel ca mult cântatul Che Guevarra, sau ca simpatizatul Trotsky, a fost și el un criminal legitimat. Mi-aduc aminte că pe la mijlocul anilor ’90, era invitat în Franța să vorbească despre beneficiile unei economii centralizate, față de cea liberă. Cel puțin teoretic era și luat în serios de intelectualitatea cu nostalgii de stânga.
Radu Câmpeanu
[sursa: miscareaderezistenta.ro]
Pe Radu Câmpeanu l-am admirat de când l-am văzut. L-am văzut la televizor. Dacă aș fi avut ocazia să stau mai mult prin preajma domniei sale, aș fi fost dezamăgit rapid. Păcat de ego-ul care l-a determinat să se lase periat de toate nulitățile, apoi să facă niște gafe dezastruoase, stimulat de cuibul de ageamii pe care-l patrona cu dezinvoltură. Un fel de nulitate i-a luat odată un interviu în care-i ridiculiza mai mult sau mai puțin subtil personalitatea dezastruos de umflată.
Mențiuni onorabile: Robert Vaughn, Zsa Zsa Gabor, George Kennedy, Abe Vigoda.
Dispăruții lui 2017
Brian Aldiss
Unul din cei mai faimoși autori de Science Fiction ai tuturor timpurilor a murit la venerabila vârstă de nouăzeci și doi de ani.
Augustin Buzura
Scria frumos, „Orgolii”, „Refugii”, chestii comuniste dar cu dublu înțeles în care „criminalii” erau staliniștii și ceva mai diminuat cei de până-n Ceaușescu. Nu știu dacă aș mai avea răbdare să-l recitesc acum. A fost medic psihiatru ca formație.
Mireille Darc
[sursa: youtube.com]
Faimoasă ca parteneră de lungă durată a lui Alain Delon, a fost ornată, onorată și decernată. Numai francezii pot să numească o damă, cavaler (al legiunii de onoare). Avea șaptezeci și nouă de ani.
Jonathan Demme
The Silence of the Lambs (1991), Philadelphia (1993), The Manchurian Candidate (2004), Rachel Getting Married (2008), o mare pierdere. Activist, militant, diverse proiecte, așa, pe americănește. RIP.
John Hurt
[sursa: www.telegraph.co.uk/]
A murit de cancer la pancreas la șaptezeci și șapte de ani, iar David Lynch, un excentric de altfel, l-a numit cel mai mare actor din lume. Asta pentru că a luat Oscarul pentru un rol din filmul acestuia, The Elephant Man, meritat! Filmul, la rândul lui, a fost de nota 10.
Mircea Ionescu-Quintus
[sursa: www.amosnews.ro]
A murit la o sută de ani după ce a fost implicat mai tot timpul în politica de după 1989. Fost avocat de frunte, este ultimul mare liberal. Cei care sunt nostalgici după foști legionari („Căpitanu’ ”, Horia Sima), l-au numit fosilă a evreo-liberalismului din România. Un tip inteligent și ceva mai moderat decât Radu Câmpeanu. După el, potopul… Tot ceea ce a avut tupeul să se numească „liberal” a fost doar un oportunism politic, adu-ți aminte de USL, iar acum ALDE. Incredibil. Oricum, mânjit de apariția pe listele de informatori ai Securității de la CNSAS, a intentat acestuia un proces pe care l-a câștigat, Curtea de Apel București decizând că Mircea Ionescu-Quintus nu afăcut poliție politică.
Helmut Kohl
[sursa: time.com]
Promotor al Uniunii Europene, Cancelarul de Fier a fost unul din liderii manipulați ai vremii, alături de Ronald Reagan și Margaret Thatcher, împreună cu partenerul francez și Mare Maestru Mitterrand.
Kohl a dus Germania în pragul celui mai mare scandal al anilor ’90 când a recunoscut că nu a declarat fiscului fondurile Uniunii Creștin Democrate (partidul său) cât a fost cancelar. La înmormântarea lui au venit câtă frunză și iarbă, ca la nunta regală din 2011.
Martin Landau
[sursa: latimes.com]
A murit la optzeci și nouă de ani și s-a făcut remarcat mai ales în România prin apariția sa în serialul TV Misiune Imposibilă. Foarte talentat, remarcabil.
Jerry Lewis
[sursa: 24flix.com]
Joseph Levitch a fost supranumit „The King of Comedy”. Martin Scorsese a și făcut un film în care acesta era chiar regele comediei, adulat, admirat și invidiat de un popor întreg.
Manuel Noriega
Conducătorul de facto al Republicii Panama până în momentul când a fost „extras” de armata americană pentru a fi judecat în Statele Unite chiar în timpul revoluției de la 1989, (ca să vezi unde erau atunci atenți spectatorii TV americani), Noriega a fost și agent CIA. Panama găzduiește 130 de bănci internationale. Acestea, care servesc drept casierie off-shore pentru CIA, Mossad și MI6 sunt de fapt obiectivele păzite acolo de US Marines și Comanda de Sud (Southcom), nu Canalul. Probabil am să scriu un articol despre Manuel Noriega, mai târziu.
Roger Moore
[sursa: vanityfair.com]
Înnobilatului James Bond și Sfântul (Simon Templar), i-am dedicat un articolaș pe Rodolfo Grimaldi Blog.
Jeanne Moreau
[sursa: npr.org]
Una din frumoasele și distinsele cinema-ului francez, Jeanne Moreau a murit la optzeci și nouă de ani, după ce a jucat cu toți faimoșii locali și a colaborat cu toți marii regizori francezi.
Michael Nyqvist
[sursa: variety.com]
După ecranizările originale ale trilogiei Millenium (The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Played with Fire, and The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest) ale decedatului Stieg Larsson, și Nyquist și Noomi Rapace au țâșnit la Hollywood, amândoi pe merit. A jucat în producții de bani mulți, gen Mission Impossible sau John Wick, precum și în filme mai „de artă”: Colonia, The Girl King (ambele în 2015), etc…
Mike Connors
[sursa: variety.com]
Mannix era armean de fapt, l-a chemat Krekor Ohanian și a câștigat un Glob de aur în 1969 pentru rolul simpaticului detectiv. Am încheiat propoziția anterioară de parcă aș scrie scenarii de referință la emisiunile Radioului Cultural… Cică era văr cu Aznavour.
David Rockefeller
[sursa: worldnewsdailyreport.com]
David Rockefeller a fost cel mai bătrân membru al familiei. A murit în somn la 101 ani. Proprietarul en titre al Chase Manhattan, membru fondator al Grupului Bilderberg, cu un deget în toate plăcintele politice și financiare, este cel care pe față spunea: I believe that government is the servant of the people and not their master.
Mi puțin public însă, afirma și: Some even believe we [Rockefeller family] are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as ‘internationalists’ and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure – One World, if you will. If that’s the charge, I stand guilty, and I am proud of it!
A mai afirmat el și ceva cum că poporului nu trebuie să-i spui secrete că-l derutezi, dar asta e de fapt o chestie chinezească dinainte de Christos, n-am mai avut răbdare s-o mai caut, am văzut când am văzut, am citit când am citit.
Corneliu Stroe
Partenerul baterist al lui Harry Tavitian (voce, pian, coarde, furculițe, linguri) într-o formație („concept”, mă rog) de free jazz, care se numea destul de anost: Creative !?!?
Hugh Hefner
Un playboy el însuși, este creatorul „Playboy Enterprises”, corporația care scoate și faimoasa revistă și filmulețele și evenimentele. În românește, în afară de un influent galanton al secolului trecut, ceea ce a fost el cu adevărat, s-ar traduce „pește”. N-am cuvinte. Din păcate și el, și Larry Flint au colaborat din plin la exploatarea unor ființe devenite sclave în proiectul Monarch. Americanii cu ceafa roșie îl invidiau pentru că avea parte de „prospătură pe pâine”.
Chris Cornell
[sursa: rollingstone.com]
Oficial, posesorul uneia din cele mai reprezentative voci din ceea ce de la Nirvana încoace se numește grunge rock, s-a spânzurat. S-a cercetat, s-au făcut și alte speculații, ceea ce m-a determinat să renunț la articolul omagial pe care îl pregătisem pe Rodolfo Grimaldi Blog și gata. „Black Hole Sun”, piesă de pe albumul Soundgarden, „Superunknown” din 1994, este și va rămâne cea mai reprezentativă creație a lui, a lor…
Om Puri
[sursa: indiatoday.com]
Unul din preferații mei indieni, Om Puri a fost un mare actor care a jucat și în India, și la Hollywood, și în Europa. Am să scriu ceva pe rodolfogrimaldi.com, cât de curând. Trebuie să vezi neapărat East is East (1999) și West is West (2010)! Eh, nu neapărat, iar eu am vreo zece preferați indieni.
Tom Petty
Tom Petty and the Heartbreakers este un grup care a vândut peste optzeci de milioane de albume, ceea ce nu-i puțin. Petty a murit la doar șaizeci și șase de ani.
Chuck Berry
Chuck Berry, unul din pionierii rock’n’roll-ului, a murit de bătrânețe la nouăzeci de ani. Johnny B. Goode a fost un hit revoluționar în muzică.
Ion Besoiu
[sursa: cancan.ro]
Ion Besoiu a fost un actor bun. Unii spun că a colaborat. Cică nu s-ar fi dovedit, iar CNSAS l-a absolvit. Eu îl țin minte ca Anton Lupan și nu numai.
Liliane Bettencourt
Liliane Henriette Charlotte Bettencourt născută Schueller, a fost principala acționară a trustului de cosmetice L’Oréal. Forbes ne spune că la momentul morții, era între primii cincisprezece miliardari ai lumii.
Jean Rochefort
[sursa: larevista.ro]
Un breton faimos pentru mustața lui stufoasă, Jean Rochefort a fost un mare actor, regizor și scenarist francez. A jucat cu toată lumea în nenumărate filme și piese de teatru.
Danielle Darieux
[sursa: hollywoodreporter.com]
Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieux avea o sută de ani împliniți când s-a hotărât să plece pe lumea cealaltă. Este considerată una din cele mai mari actrițe din Franța, cu o carieră de aproape opt decenii în care a jucat în 110 filme. Aproape că o am în față în Le Rouge et le Noir (1954), alături de regretatul Gerard Philippe. Recent de tot i-am auzit vocea în animația Persepolis (2007) a iranienei Marjane Satrapi (pe care tocmai am revăzut-o), ea fiind bunica.
Olga Tudorache
[sursa: romaniatv.net]
O mare actriță de teatru și film care ne-a părăsit discret la optzeci și opt de ani. S-a pensionat în ’97 deși a mai apărut prin filme și după aceea. Foarte reprezentativă.
Fats Domino
Antoine Dominique „Fats” Domino Jr. a fost un pianist American și un cântăreț/compozitor cu rădăcini creole din Louisiana. La rândul lui un pionier al rock and roll-ului, a vândut peste șaizeci și cinci de milioane de albume. În doar cinci ani, între 1955 și 1960 a avut unsprezece hit-uri de Top 10. A fost un tip umil și timid, ceea ce i-a făcut pe „specialiști” să-l subestimeze, contribuția lui la gen nu a fost îndeajuns de apreciată. De-a lungul carierei, Domino a avut treizeci și cinci de albume în U.S. Billboard Top 40, cinci din discurile sale dinainte de 1955 au fost „de aur”, fiind vândute fiecare în peste un milion de exemplare.
„The Fat Man”, un hit din 1949, deține recordul că este primul single vândut în peste un milion de exemplare din istorie.
Harry Dean Stanton
[sursa: indiewire.com]
Născut în 1926, a ajuns până la urmă o figură reprezentativă la Hollywood. The Godfather Part II (1974), Alien (1979), Escape from New York (1981), Christine (1983), Paris, Texas (1984), The Last Temptation of Christ (1988), Wild at Heart (1990), The Green Mile (1999), Alpha Dog (2006)
Stela Popescu
[sursa: rador.ro]
Neașteptat, deși avea optzeci și unu de ani, ne-a părăsit și Stela Popescu, în urma unui accident vascular cerebral. Una din marile actrițe din România, comică sau tragică și cu o voce inconfundabilă.
Regele Mihai I al României
[sursa: https://istoriiregasite.wordpress.com/]
Ultimul Rege al României s-a stins din viață la nouăzeci și șase de ani după o lungă suferință. Istoria n-a fost de partea sa. Ar fi fost un rege bun. În fotografia care este și imaginea reprezentativă a acestui articol, Mihai I apare într-o runabout boat. Fotografia datează se pare din 1938.
De menționat cu onoruri: Marina Scupra, Cristina Stamate, Emmanuelle Riva, Jake LaMotta, Juan Goytisolo, Roman Herzog
Sunt mult mai mulți cei care ne-au părăsit, aceștia sunt poate cei de care îmi aduc eu aminte. Poți să-mi spui dacă am uitat pe cineva important.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Google+, Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃