În continuare este o listă cu unele din personalitățile care au părăsit lumea aceasta în anul care a trecut. Ordinea este aleatorie, nu am niciun considerent. Nu contează importanța, nu contează naționalitatea și nici măcar cronologia. Pe listă se află chiar și VC Tudor, despre care nu cred că se poate spune ceva bun iar relele nu-și au locul aici.
1. Wes Craven
[sursa]
Maestru de horror. Tare. L-a lansat pe Johnny Depp în A Nightmare on Elm Street.
2. Luca Pițu
Luca Pițu a făcut parte din Grupul de la Iași împreună cu Dan Petrescu, Dan Alexe, Liviu Antonesei, Alexandru Călinescu și Sorin Antohi. Acesta din urmă murdărește cu comportamentul său această grupare.
Iată ce a scris Dan Alexe despre prietenul și colegul lui în disidență: „Dacă v-a plăcut de George Pruteanu şi i-aţi păstrat legenda (în mare parte nemeritată), aflaţi că Pruteanu era doar un umil curtezan al răposatului (azi) Luca Piţu. Un umil curtezan nu întotdeauna luat în seamă de nemondenul Luca Piţu. Un om ca Piţu, imposibil de flatat, necăutător de admiraţie, cu capriciul greu de urnit, avea o naturaleţe asocială atât de mare, încât un hămesit de glorie facilă ca George Pruteanu nu putea măcar s-o priceapă. Georgică se făcea de fapt că nu vede şi nu înţelege… înspăimântat de erudiţia neomenească a lui Piţu”.
3. E.L Doctorow
Edward Lawrence Doctorow, autorul lui „Ragtime,” „Billy Bathgate” și „The March” a pus personaje fictive în contexte istorice recunoscute, printre personalități identificabile, folosind adesea forme narative neconvenționale. A murit la 84 de ani.
4. Omar Sharif
Doctor Jhivago, Genghis Han, Ali din Lawrence of Arabia, a murit de inimă la Cairo, la 83 de ani, puțin confuz în legătură cu trecutul său, adică nu mai ținea minte în ce a jucat și le cam încurca. Eu l-am văzut ultima oară în Monsieur Ibrahim, într-un rol de turc care nu vorbea turcește dar a luat un César pentru asta. Foarte iubit, se înghesuia lumea la cinema de dragul lui. Nu ieșea cu femei urâte nici la partidele de bridge.
5. Jerry Weintraub
A fost producătorul lui Karate Kid și al lui Ocean’s Eleven, al lui …Twelve, al lui …Thirteen.
6. Scott Weiland
Ce vezi mai jos este una din piesele mele preferate. Versurile nu spun mare lucru, a încercat el să explice ce-a simțit când a scris, sau ce voia să exprime. No. Era doar „high”. Sună bine.
7. Robert Loggia
An Officer and a Gentleman (1982), Scarface (1983), Prizzi’s Honor (1985), Big (1988), Independence Day (1996), Lost Highway (1997), The Sopranos. Un Oscar. O carte de vizită interesantă.
8. Jackie Collins
A scris 32 de romane proaste și fost înobilată de Regina Angliei pentru că s-au vândut bine.
9. Kirk Kerkorian
Un miliardar cu nume armenesc, cu investiții în imobiliare și cazinouri în Las Vegas. Mai tare ca Moe Greene de care ai să dai mai jos.
10. B.B. King
BB King este „King of the Blues”. Nouăzeci de ani, l-a ținut ceva. Unul din cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor.
11. Michele Ferrero
Sunt sigur că-ți sună cunoscut numele. Tare cunoscut. Dacă nu, ghinionul tău. Sper că nu ai diabet…
12. Meadowlark Lemon
Unul din echipa originală a lui Harlem Globetrotters. Am apucat să-l văd și eu în carne și oase.
13. Maureen O’Hara
Frumoasa țigancă Esmeralda din Cocoșatul de la Notre Dame (1939), cel cu Charles Laughton, s-a născut într-o familie irlandeză fără probleme materiale, într-o vreme când nu se inventaseră încă atacurile teroriste în masă. Laughton este de altfel cel care i-a cumpărat contractul și i-a scurtat numele din Maureen FitzSimons, în O’Hara. A mai jucat alături de acesta și în Jamaica Inn al lui Hitchcock, tot în 1939, când avea doar 19 ani.
14. Allen Toussaint
Muzician, textier și aranjor, cel mai influent jazzman din New Orleans începând cu anii cincizeci până pe la sfârșitul anilor ’90.
15. Alex Rocco
Îl recunoști pe Moe Greene, sper. Cam atât. Cam păros.
16. Patrick Macnee
Unul din „Răzbunătorii” originali, alături de Diana Rigg.
17. Christopher Lee
Veteran din al doilea război mondial, Lee a fost un mare actor englez care a jucat la un moment dat aproape în tot ce se făcea, un soi de Mark Strong venit mai devreme. Star Wars, The Lord of the Rings, The Hobbit, Hugo, aproape toate variantele lui Dracula, Salamander, Sherlock Holmes, Julius Caesar, Fu Manchu, câte și mai câte. Reprezentativ și extraordinar de bun.
18. Anne Meara
Mama cea creștină a lui Ben Stiller, nevasta comediană a lui Jerry Stiller. A murit acasă la ea, de moarte bună, la 85 de ani.
19. Leonard Nimoy
Spock, da, sau „da, a murit și Spock”.
20. Darrell Winfield
Adevăratul Marlboro Man, ăla cu procesele.
21. Anita Eckberg
La Dolce Vita…
22. Ian „Lemmy” Kilmister
23. Paula Iacob
N-am știut că și această doamnă oportunistă a colaborat en gros cu Securitatea. Avocată controversată, și-a băgat cam toate degetele în untură, ajungând pănă la urmă o personalitate respectată …(de Becali, VC Tudor, Fane Spoitoru, Nuțu Cămătaru, etc, precum și de răposatul Nicu Ceaușescu, cel care a lansat-o în înalta societate a banilor negri). Respectată pe termene limitate. Cei reprezentați de ea au făcut toți pușcărie cam cât aveau de făcut. Prost nu-i cine cere, nu-i așa?
24. James Horner
Un mare compozitor de film, Oscar, etc…
25. Evgheni Primakov
Un fost ministru rus de externe.
26. Günther Grass
Acesta este un premiant Nobel (1999), e royalty în literatură.
27. Eduardo Galeano
Ai citit „Memoria Focului”? El a scris-o. Dacă n-ai citit-o, probabil ai o mare lacună în ceea ce privește istoria Americii Latine.
28. Dan Iordăchescu
Un tenor ciupit pe față pe care-l vedeai la toate simpozioanele, osanalele și altele, la tv, pe vremea celor două ore de transmisie în total, pe zi.
29. Yașar Kemal
Născut în Osmaniye, pe numele său adevărat Kemal Sadık Gökçeli este considerat unul din cei mai importanți scriitori din Turcia. Este de fapt kurd, fost lider comunist, cavaler al Legiunii de Onoare franceze, candidat la rândul lui la Nobel-ul pentru Literatură. A avut o copilărie traumatizantă care cu greu poate fi descrisă chiar într-o telenovelă. Avea trei-patru ani când tatăl său i-a scos un ochi din greșeală în timp ce sacrifica un berbec, iar la vârsta de cinci ani a văzut cum același tată era înjunghiat de un fiu adoptiv, în moschee, în timpul rugăciunii. A rămas bâlbâit până la 12 ani. Toți frații lui erau bandiți. A compus o poezie, apoi încă una, apoi i-a convins pe cei din sat să-i plătească drumul la Istanbul, unde voia să studieze.
A lucrat o vreme pentru niște fermieri bogați trebuind să păzească un râu de fermierii săraci care aveau la rândul lor nevoie de apă. A ajuns însă să-i învețe pe aceștia din urmă cum să-și ia apa fără să fie prinși. Mai apoi a lucrat ca scriitor de scrisori (ca Irrfan Khan în Salaam Bombay), apoi ca ziarist ajungând în final să scrie și romane. În 1962 s-a înscris în Partidul Comunist Turc, a ajuns chiar unul din șefi, însă s-a retras dezamăgit când Brejnev a invadat Cehoslovacia. Poliția turcă i-a confiscat primele două romane, pe care însă nu le-a mai rescris din amintiri. Următorul este cel considerat pentru Nobel, „Ince Memed”, după care Peter Ustinov a făcut un film, Memed My Hawk. A fost un om bun.
30. Helmut Schmidt
A fost cel mai reprezentativ cancelar pe care l-a avut RFG. În funcție din 1974 pînă în 1982. Împreună cu Valéry Giscard d’Estaing, un prieten, a fost unul din tăticii summit-urilor economice mondiale, de la el ni se trage oficial, adică.
31. Demis Roussos
My friend the wind will come from the North, good bye my love, good bye, good bye Demis Roussos, forever and ever. Ce păcat, avea doar 68 de ani.
32. Eusebiu Ștefănescu
Un actor destul de cunoscut și de recunoscut nu numai din recitările de poezie patriotică sau laudativă din diversele ocazii ale timpului.
33. Corneliu Leu
De admirat! După ce a înființat Casa de filme nr. 4, a devenit producătorul unor filme de care mulți își aduc aminte și acum: Cantemir, Ioanide, Adevărul și Puterea, Mihai Viteazul, Actorul și sălbaticii, Ciprian Porumbescu, Cu mâinile curate, Felix și Otilia, Nea Mărin Miliardar, Scrinul negru, Tănase Scatiu, Imposibila iubire, Castelul din Carpați și multe altele mai de umplutură. El a înființat postul de radio Radiovacanța, Editura Eminescu, Colecția „Romanul de Dragoste”, Studioul de Film al Televiziunii. Tare. Despre morți numai de bine.
34. George Motoi
Teatru, film, televiziune, Ceaușescu, un Beligan mai mic. L-am văzut, ne-a plăcut.
35. Christine Valmy
Cristina Xantopol a plecat la timp în Grecia, apoi în Statele Unite, unde și-a deschis firma de cosmetice cu nume exotic, „Christine Valmy”, care a devenit numele ei. Apoi s-a întors la București.
36. Angelo Niculescu
Antrenorul echipei de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970 din Mexic, care avea probleme cu Dobrin, pentru că nu l-a lăsat pe acesta să joace în niciunul din cele trei meciuri de pomină ale echipei.
37. Richard von Weizsäcker
Aristocrat, președinte al RFG timp de zece ani, din ’84 până în ’94, a fost foarte faimos. Și-a păstrat gura mare și când i s-a terminat mandatul. Este cel care l-a înlocuit cumva pe Willy Brandt, dar deși ajutat de Kohl în politică, nu pe acesta l-a sprijinit să devină cancelar, ci pe alt băiat.
38. Christian Audigier
Alt creator de modă care ne-a părăsit, a avut o formă de cancer osos și a lăsat în urmă patru copii, cei drept, nu pe drumuri.
39. Percy Sledge
„When a man loves a woman/Can’t keep his mind on nothing else/He’ll trade the world/For the good thing he’s found/If she’s bad he can’t see it/She can do no wrong/Turn his back on his best friend/If he put her down/When a man loves a woman/Spend his very last dime/Trying to hold on to what he needs/He’d give up all his comfort/Sleep out in the rain/If she said that’s the way it ought to be/Well, this man loves a woman…” 1966-2015 o piesă mai mare cu șase ani decât fostul premier Victor Ponta.
40. Ovidiu Drîmba
Nu știu dacă acest domn erudit a apucat să termine de publicat imensa Istorie a Culturii și Civilizației. Pe Wikipedia românească, luată câteodată drept reper de cei superficiali, Paula Seling are o pagină mult mai bogată și mai „înflorită”. RIP.
41. Errol Brown
[sursa]
Cu clipul de mai jos am spus tot.
Când un jamaican ajunge în UK, devine un suporter al partidului Conservator?
42. Ornette Coleman
Un colos al free jazz-ului, a murit la 85 de ani în urma unui atac cardiac.
43. Süleyman Demirel
Președintele turc foarte popular și destul de longeviv în politică, despre care mă tot laud că am să scriu. L-am prins și eu președinte, până când trădătorii din Parlament au votat o moțiune de cenzură ca lui Traian Băsescu, apoi l-au ales pe altul. Când partidul care te susține este majoritar, nu se poate ca tu, creierul și sufletul acelui partid să te clatini, ceva este întotdeauna putred, nu-i așa?
44. Corneliu Vadim Tudor
Eu nu știu ce a făcut bun acest individ, așa că nu am ce scrie aici, acum.
Cu acesta am încheiat lista celor aleși de mine în pomelnicul de dispăruți ai lui 2015.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃