Am dat de curând de „dacopatie”, un termen aparent inventat de Dan Alexe, un jurnalist, lingvist și scriitor român, stabilit în 1988 la Bruxelles, căruia i-a apărut de curând la Editura Humanitas o carte legată de subiect. Cartea se numește Dacopatia și alte rătăciri românești, iar eu trebuie să mărturisesc cu părere de rău că nu am avut încă ocazia să o citesc. Probabil o voi face când se va publica versiunea pentru Kindle sau epub, și nu pentru a-l combate, ci pentru a mai descoperi o viziune asupra unei realități contemporane.
Bineînțeles că au apărut imediat reacții de desființare, de la persoane de calibrul intelectual al lui Dan Diaconescu, înlocuitori ai acestuia pe piața media, la fel cum era nechezolul pentru cafea într-o perioadă pe care „tineri” ca Ponta (vezi PS1) nu o mai țin minte.
Sunt mai mulți cei care încă nu s-au dumirit că România nu este buricul pământului, românii nu se trag doar din daci, ci și din alți coloniști romani, iar dacii înșiși nu au inventat roata, plugul și căruța, sau chiar primul alfabet din lume, ei ne-stăpânind un teritoriu mult mai mare, „ajungând chiar și până în Japonia, India și Americi”[sic] (cf. acestui articol din Wikipedia).
Doi „domni” își permit însă să-l combată pe Dan Alexe într-o emisiune numită, halucinant, „Adevăruri Tulburătoare”. Unul din principalele argumente pe care le au cei doi, realizatorul care nu a citit cartea și „invitatul”, un obscur așa-zis „profesor” Mihai Popescu care ar fi citit-o, chipurile, sunt „lucrările” clar-obscurului Napoleon Săvescu (vezi PS2), un „mare dacolog”, dacă vrei, despre care poți afla mai multe dacă te uiți pe pagina de Wikipedia către care te trimite link-ul de mai sus. Bineînțeles că mi-am adus aminte de „marele” Atatürk, care pretindea că turcii se coboară din soare, iar mai nou, de „padișahul” Erdoğan, care a afirmat nu foarte de mult, anul trecut la vremea asta, că musulmanii au ajuns în America înainte de Columb.
Într-o altă ediție a aceleiași emisiuni moderată și realizată de același prea învățat, „avem nevoie de daci” afirmă conjuncturalul admirator al lui Victor Ponta, Dorel Vișan, un „mare actor”, un „mare om” de care, pe semne, noi am avea o nevoie mai mare în politică și care, la fel ca un confrate de-al său, mă refer la Mircea Diaconu, ai ghicit, merită și el o pâine mai bună, mai albă, mai pufoasă, mai de Strasbourg. Nu-i singurul, alt pomenit în talk showul respectiv era Tudor Gheorghe, „marele rapsod”, mare dacopat și mare patriot, mi-aș permite să adaug.
Acesta ne râdea în nas, ironic și populist, prin ’90-92, cu „Iliescu e de vină”. Adică, pe dos, „domnul nostru Iliescu, care ne-a dat pâine, lumină și mâncare” (colajul de citate îmi aparține) nu mai are liniște de câtă destabilizare e în țară, iar manifestanții, adică „destabilizatorii” și „măi, animalele” îi puneau în cârcă toate vinile posibile. Ceva în genul: „De ce m-a zgâriat pisica? Iliescu e de vină! De ce m-a ciupit furnica? Iliescu e de vină! Nu se uită că-i lumină, Iliescu e de vină!” (Înainte ca Ceaușescu să fie executat era deseori întuneric, e adevărat…) Nu mai găsesc poezeaua, la un moment dat era afișată pe stâlpi și vitrine de magazine. O afișau toți cei care se „temeau de destabilizare” și de revenirea regelui în țară, care îi va pune din nou să lucreze pe te miri ce la patroni, pierzându-și astfel libertatea câștigată cu sânge, la „revoluție”. La fel se temea și Ion Cristoiu la vremea respectivă.
Într-o vreme când nu se găsea deloc hârtie de tipărit, căci a fost o „criză” prelungită, și toată hârtia fusese cumpărată, sau contractată, nu mai țin bine minte, de trustul Expres al lui Mihai Cârciog, pe piață nu se găseau decât acele ziare. Fostul tovarăș Cristoiu ne certa pe toți în editorialele din Expres, că avem ceva cu Iliescu, căci și „marele disident Lech Walesa” îl admiră și-l acceptă pe acesta. Păi da, căci și în Polonia, tot CIA a răscolit poporul împotriva generalului Wojciech Jaruzelski, la fel cum tot CIA a „aranjat” „revoluția română populară și spontană” (Vezi, te rog, filmul documentar Șah Mat, căci nu-mi vin acum alte surse în cap. Ar mai fi, dar le poți găsi și singur dacă te mai interesează). De atunci, Cristoiu și-a pierdut credibilitatea în fața mea.
Nu-i mare lucru, gândindu-te că optzeci la sută din populația matură de atunci a văzut în Iliescu „salvarea” (subliminal, bineînțeles, Iliescu fiind, nu-i așa, președintele „Frontului Salvării Naționale”?). Dar cine sunt eu, să-i judec pe toți? Nu mai voiam să pomenesc o altă gafă, când într-o crasă deviere de la realitate și probabil dintr-o prematură isterie panicardă, a prezis pe 20 august 1991, a doua zi, deci, de la tentativa de lovitură de stat a comuniștilor conservatori, căderea lui Gorbaciov, întoarcerea comunismului și invadarea României de către proaspăt instaurata „putere sovietică”. Dar celălalt pro-american, președintele Republicii Federative (încă) Socialiste Ruse, Boris Elțin, a luat inițiativa și a dejucat puciul, salvându-l astfel pe superiorul său și contribuind cu un mai mare avânt la destrămarea fostului imperiu sovietic. Pe 22 august, totul era la fel ca înainte. Militarii care trebuiau să atace Kremlinul au refuzat ordinele, iar Elțin a devenit un erou (vezi PS3). Este impropriu ce spun, dar sper că înțelegi. Ce de „mari” personalități am citat și para-citat în articolul acesta, chiar mă gândesc că mi-am pierdut vocabularul și împrumut de la jurnalistul poliglot, Petre Roman.
Vei găsi mai multe pe blogul lui Dan Alexe, Alexe’s Flea Market. Nu este în englezește, nu te lăsa înșelat, dar nu este nici pentru cei cărora nu le-a prea plăcut cartea de niciun fel, adică nici la școală, nici pe alături, cei care nu știu ce să facă în nicio situație de criză, prea puțin curioși, ușor de mulțumit cu o manea și știrea unui divorț scandalos.
PS1 :
Știu, Ponta nu mai este Prim Ministru, îl pomenesc din obișnuință, ca pe așchia care nu sare departe de trunchiul Ion Iliescu.
PS2 :
Napoleon Săvescu și-a sponsorizat niște emisiuni de radio, trecute de miezul nopții, la Partoș (Psihologul Muzical), prin 2002-03. Sunt eu convins că Partoș a luat bani pentru a-i acorda spațiu în emisiune acestui semidoct. Ascultam și mă minunam. Aflasem nu numai că românii atunci și acum sunt cei în jurul cărora se învârte totul, căci ei sunt în centrul ombilical al sinergiei faptelor, dar dacii, singurii strămoși ai românilor, erau și mai și. Luau tribut de la romani ca să le păzească hotarele, și n-ar mai fi durat mult și le-ar fi tăiat și acestora accesul spre Orient, prin Moesia… Era totuși înainte ca Săvescu să fi găsit cartea despre daci, cumpărată pe internet, de care aflase „Ceaușescu, dar n-a avut bani să o cumpere, căci suedezii cereau prea mult”[sic]. Nu merită să-i pun link-ul, dar poate ai nevoie să înțelegi cu ce români de seamă se fălește „vârful de lance al postului TVRi”[sic].
PS2 :
Ion Cristoiu a recunoscut că aceasta a fost una din cele mai mari greșeli jurnalistice din cariera lui. Din fericire, scriind și vorbind pentru poporul ăsta dezorientat, în 1992 a fost făcut redactor șef al celui mai bine vândut ziar al vremii, Evenimentul Zilei, care se declara cu mândrie propagandistică, „ziar exclus de la conferințele de presă ale președintelui Ion Iliescu”. Din păcate însă, nu editorialul lui Cristoiu a vândut ziarul, el era obișnuit să muște pe unul și pe altul (nu mai contează acum), ci găina din Sri Lanka care a „născut” pui vii.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
[…] ce a scris Dan Alexe despre prietenul și colegul lui în disidență: „Dacă v-a plăcut de George Pruteanu şi […]