Am văzut zilele astea niște descrieri foarte pe scurt (doar de umplut blogul, ca să nu se spună că autorul n-a publicat cel puțin o postare) ale noului MacBook. Trimiterile erau bineînțeles către link-uri mascate de Profitshare, pe care am să-l folosesc și eu în curând. Am să consemnez și părerea mea, orientată mai mult pe-afară, căci pe blogurile românești e cum am spus. Comentariile sunt legate doar de faptul că-i prea scump și nu e destul de „puternic”, vezi doamne.
Se pare că pe afară nu „puterea” este problema. E drept că și pe acolo prețul e considerat cam pipărat, dar se justifică. Este mai scump cu 300 de dolari față de cel mai ieftin MacBook, Air 11”. Noul MacBook, ultra-subțire, aproape la fel de subțire ca un iPhone, cu ecran Retina pe deasupra, este o bijuterie a tehnicii. Și interiorul este conceput de data asta ca să nu mai aibă nevoie de ventilație, și nu de scos s-a scos, ci s-a introdus, chiar dacă are doar un singur port bun la toate, mai ales pentru cablul de încărcare. Numai că prețul lui minim ($1299) este la fel ca cel al MacBook Pro Retina. Prețul pare să justifice deocamdată ultra portabilitatea și designul futuristic. Deși se pare că tableta vrea să se considere viitorul în portabilitate și funcționalitate, eu prefer un laptop.
Din cauza TVA-ului, în România poți cumpăra versiunea de $1299 (cu procesorul de 1.1 GHz și 256 GB stocare) cu prețul cu care în Statele Unite cumperi modelul cu procesorul de 1.2 GHz și 512 Gb capacitate de stocare, adică $1600 (6400 de lei).
La fel este și cu MacBook Air, probabil cel mai bun computer portabil de la ora asta, ca să ai parte doar de diferența de 24% a TVA-ului, ți se oferă o versiune mai veche, mai mică și mai depășită. De aceea și pe acesta și pe oricare altul, este bine să faci cumva să-l cumperi de afară, de preferință nu din UK, unde prețul în dolari este exprimat în lire sterline.
Dar să revin la MacBook 12”. Deși s-a câștigat foarte mult prin eliminarea port-urilor, acesta nu mai pare să poată fi folosit „tradițional” cu transfer de date prin stick-ul USB, etc. Asta s-a rezolvat, niște băieți descurcăreți și cu multă imaginație au construit un dock special, cu unsprezece porturi, inclusiv Ethernet, care se numește HydraDoc. Proiect pornit pe kickstarter, care bineînțeles că și-a atins țelul și l-a și depășit. Costă doar $129.
Prin ultrasubțierea acestui produs, s-a renunțat la încărcătorul MagSafe, care a fost înlocuit cu USB C. Un alt sacrificiu de fapt, pe altarul designului futuristic.
Așa a fost și cu MacBook Air la început, cam mic, cam subțire, cam fragil (era din plastic), nici prea multă capacitate de stocare, cam scump… N-aveai nevoie de el. Acum, MacBook Air este cel mai bun laptop de pe piață. Portabil, puternic, rezistent, cu o baterie care ține până la nouă ore pentru cel de 11” și cam douăsprezece ore la modelul mai pătrățos, de 13”. Deci este posibil ca abia peste doi ani, acest model de 12”, să ajungă să devină cel mai bun de pe piață, este deja „full metal”. Un milimetru, doi mai mult pe unde trebuie, și iată-ne într-un film SF.
Cam atât pentru acum.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2015 Ipoteze despre concluzii – Noul MacBook, un pas mai aproape de stele
Alexa spune
Foarte bune MacBook-urile!