Mi-am schimbat din nou tema (the child theme), iar de data asta chiar am de gând să scriu mai des aici. Este o temă Premium din pachetul optimizat HTML5 de la Studiopress. Nu degeaba costă în jur de o sută de dolari împreună cu Genesis, tema propriu-zisă (the framework).
Am lăsat-o în default (ca paletă de culori) și am customizat-o pentru limba română. Acum câțiva ani, când de fapt și cei de la Studiopress erau mai la început, foloseam mai multe plugin-uri pentru a „traduce” diferitele secțiuni care au fost inițial concepute în limba engleză și au fost unanim acceptate de toți cei care folosesc modulul WordPress în alte limbi. Sunt bune și acum, numai că pentru a folosi la capacitate maximă ceea ce este oferit de „sâmburele” pe care îl reprezintă Genesis, mai bine faci niște modificări „crude” în functions.php.
Genesis are un cod curat, la care nu se umblă decât dacă vrei să-l alterezi în așa fel încât să pară că este altceva. O prostie, din moment ce deja a fost pus la punct și testat de peste o sută de mii de creatori de situri în ultimii patru ani de zile. Genesis este tema propriu-zisă, dar se folosește cu sub-teme diferite, customizate fiecare după nevoi diferite, tocmai pentru a nu umbla la temelie atunci când nu este nevoie de fapt. Genesis reprezintă cadrul pe care se pune pânza. Pânza, sub-tema (the child theme) este cea pe care pictezi, pe care o faci să arate așa cum vrei tu să arate, pe care o modifici sau o schimbi cu alta. Nu vreau să te sperii și nici să pretind că trebue să fii deja un savant pentru a o folosi, pentru a-ți face situl să arate bine măcar din punct de vedere estetic.
Există situri foarte estetice, care nu sunt construite cu Genesis, de fapt nu sunt construite nici măcar pe WordPress. Un exemplu este Squarespace dar acesta are marile lui defecte. Este cam scump și îți trebuie mult să te obișnuiești cu el. Nici de manipulat nu este prea ușor, deși rezultatele pot fi foarte estetice. L-au îmbunătățit relativ de curând, dar tot nu se compară cu WordPress.
Cei de la Squarespace nu au dezvăluit numărul clienților (estimat la un milion opt sute de mii), dar ei pretind că peste cinci mii de clienți semnează zilnic. Pentru că oferă tot, este scump, așa cum am spus. Pentru a avea domeniu propriu, prețurile sunt 18-26 de dolari pe lună dacă plătești anual (deci 216-312 de dolari dați dintr-o dată) sau 26-36 de dolari pe lună plătibili în fiecare lună, ceea ce este riscant dacă nu știi ce faci.
WordPress este un CMS (Content Management System) Open Source, bazat pe limbajul PHP și pe sistemul de administrare a bazelor de date mySQL, customizabil la maximum, care reprezintă baza a peste șaizeci de milioane de situri existente. Sistemul de Administrare a Conținutului (CMS) este o aplicație a computerului care-ți oferă posibilitatea să publici, să editezi și să modifici conținutul de pe site, organizându-l sau ștergându-l în mod continuu. Este evident vorba de bloguri. Locuri unde publici în fiecare zi, sau periodic, oricum, deci situri care modificându-și conținutul mai des decât siturile statice (de prezentare), intră mai des în contact cu roboții motoarelor de căutare, deci au posibilitatea să atragă din start mai mulți vizitatori (unul din scopurile principale ale tuturor proprietarilor de situri).
Avantajele framework-ului Genesis sunt în principal limbajul (codul) „curat” cu care a fost conceput și optimizarea SEO inclusă. Nu ai nevoie de alte plugin-uri de SEO dacă folosești Genesis. Îți spun din experiență că alte plugin-uri Premium de SEO (ca Yoast SEO, de exemplu) nu au nimic în plus față de ceea ce este deja integrat în Genesis la acest capitol. Tot din experiență pot să spun că cei care publică regulat pe un site/blog WordPress „armat” cu Genesis înaintează mai repede cu Alexa Rank și PageRank.
Această serie de articole va continua. Până la episodul următor, citește-mi oferta, care tot asta încearcă să te convingă, și anume beneficiile oferite de Genesis.
va urma…
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2015 Ipoteze despre concluzii – Genesis – un framework care se vinde singur