Deutschland Über Alles!
S-a terminat Campionatul Mondial de Fotbal şi parcă îmi lipseşte ceva. Nu am mai fost demult un constant urmăritor de fotbal, dar mi-a fost dor de nişte fotbal de calitate, care a venit cu ocazia asta. Îmi lipsesc cele două meciuri pe zi, îmi lipseşte „surpriza”. Nu am pariat, deşi uneori se puteau face nişte bani chiar uşori… Este drept că nu mereu, Brazilia a dat-o în bară, mai bine opreau meciul la 3-0, era ca şi cum ar fi vrut să nu joace fără Neymar, de parcă ar fi fost cu mult diferit…
E ca diferenţa între masacru şi genocid, à propos de Turcia cu Armenia… Ce poate face diferenţa între unul şi altul, câte zeci de mii, sau câte sute de mii de morţi?
Nemţii au meritat să câştige, au jucat cel mai bine până la urmă, cel mai bine din toţi. Sunt dezamăgit de olandezi, am crezut că sunt mai fayr-play, aşa păreau, că nu au nevoie de trucuri murdare ca să se califice. Am fost neplăcut impresionat de faptul că un cal sau o cămilă, Klaas Jan Huntelaar, a încercat să-i scoată ochii la propriu „ca din întâmplare” bravului portar costarican. Şi au mai fost violenţe. Au găsit ce au meritat. Au fost învinşi de Argentina lui Messi, dar mai ales a portarului, Sergio Romero.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Am terminat de citit „Inferno” al lui Dan Brown. Apocaliptică, dar cel mai bun subiect de până acum, precum şi locaţiile, sunt cele mai bune. Foloseşte ca de obicei subiecte care implică organizaţii socotite conspiraţioniste, şi scopuri secrete sau mai puţin cunoscute, dar este mult mai puţin dezamăgitoare ca „The Lost Symbol” sau „Deception Point”, iar comparativ cu „The Da Vinci Code”, una din cele mai citite cărţi din toate timpurile (mare păcat, aş zice) sau „Angels and Demons”, este de departe cea mai complexă, deşi nu are pasajele care te ţin cu răsuflarea tăiată din acestea.
Este un „good read”, te asigur. Unii pot învăţa şi câte puţină istorie sau estetica artei din ea, dar este ca şi cum ai învăţa de la Petre Roman, un vorbitor de limbi străine, dar un mare demagog. Am mai vorbit despre el, despre Roman, mai demult, precum şi despre Dan Brown, când am scris de romanul anterioar lui „Inferno”, apărut în 2013. Observii că nu îți povestesc subiectul, deoarece mă aştept s-o citești, deşi am văzut chiar ieri, înainte de a o începe, o pseudo-recenzie făcută de o altă autoare, pe Goodreads, care m-a amuzat şi mi l-a reamintit pe Petre Roman, care cu toată demagogia lui, a participat la desfăşurarea unor scenarii conspiraţioniste mai reale decât tot ce se petrece în romanele lui Dan Brown. Deci dacă îți place stilul „intelectual uşurel”, mai soft adică, care nu te îndeamnă să gândeşti, mai à la Wikipedia, aşa, „Inferno” e cel mai bun din toate.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Am văzut în sfârşit „Le Concert” al regizorului evreu de origine română, Radu Mihăileanu, cel plecat în Franţa după revoluţie. Se spune că e o comedie, dar mi s-a părut mai mult o comèdie. În fine, are o coloană sonoră foarte bogată, inspirată din o mie de lucruri frumoase. Bun, dar cam exagerat, nu o mare capodoperă.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Am citit şi romanul care a inspirat o capodoperă, „The Hoods”, al lui Harry Grey, Herschel Goldberg adică (ce coincidenţă de o bună bucată de vreme), un Scorpion care a murit în 1980, înainte să-şi vadă opera transformată în capodoperă. Capodopera se numeşte „Once Upon a Time in America” şi este unul din cele mai bune filme făcute vreodată. Am să scriu foarte curând despre asta, pe Rodolfo Grimaldi Blog, unde am să-i iau apărarea lui Sergio Leone că a făcut din film o altă poveste, mai spectaculoasă, deşi mai puţin realistă.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2014 Ipoteze despre concluzii – Cărţi, fotbal şi nişte filme