Am vrut zilele astea să te întreb şi pe tine dacă-ți place cum arată acum „Ipoteze despre concluzii”, căci probabil că ai remarcat că am schimbat tema „de suprafaţă” („child theme”), în una mobile responsive, dar tot Genesis (cum probabil este şi evident pentru un ochi expert). Genesis este o temă de structură, în platforma WordPress, cea mai competitivă de pe piaţă la ora asta. „Peste” această structură, care nu se customizează deloc, vine tema de suprafaţă, cu caracteristicile ei. Fără plugin-uri anume, doar din PHP şi CSS, se poate „lucra” la tema de suprafaţă, iar situl/blogul va arăta exact cum doreşte proprietarul să arate. Pentru a nu lucra prea mult, există aceste „child themes” gata pregătite să arate într-un anume fel.
Am avut la un moment dat ambiţia să-l fac tip „revistă”, cu home page (prima pagină) widget-izat separat, în care să fie pusă în evidenţă fiecare categorie. Au existat două astfel de „versiuni”. Apoi mi-am dat seama că nu categoriile erau importante, chiar dacă articolele păreau mai grupate. Aici, unde nu am publicat atât de des cât ar fi trebuit, chiar nu are importanţă o nouă clasificare a articolelor. Categoriile există, dar situl are o structură de blog, fără home page, însă cu postările anterioare în rezumat, după ultima care apare întreagă. Poate nu „provoacă” click-uri (numai dacă te simţi eventual îmboldit să comentezi), dar aspectul este evident mai „curat” decât orice ar putea oferi o temă simplă de pe Blogger. [update octombrie 2015: tema s-a mai schimbat o dată de la apariția acestui articol, acum nu mai apare niciunul în întregime pe Prima Pagină, care are tot o structură de tip „grilă”, iar dacă vrei să citești ar trebui să faci click pe una din poze sau pe link… Bara de categorii este în footer 🙂 ]
Blogger (blogspot), chiar dacă este un „produs Google”, nu este „ajutat” de Google în clasificări. În ceea ce priveşte „brandizarea”, ai nevoie de propriul domeniu, cu un nume eventual reprezentativ pentru ceea ce doreşti să exprimi (fie personal, fie ca „business”, fie împreună), iar platforma trebuie să fie neapărat wordpress, deci ai nevoie de domeniul tău pe un host plătit, diferit de blogspot sau wordpress.com. Chiar dacă ai impresia că pe un blog la „liber”, care este atât de „convenabil” poţi să folosești ceva gen rodolfogrimaldi.blogspot.com (sau, mă rog, „punct ro” cum apare de când s-au „localizat” serverele Google), domeniul tot blogspot este, iar tu aduci un plus aceluiaşi brand, şi anume blogspot, nu al tău, sau în acest caz, al meu („rodolfogrimaldi”).
Situri de calificare a blogurilor (gen Technorati, probabil cel mai faimos din acest punct de vedere, oricum nu-mi vine chiar acum altul în minte pentru a-l da de exemplu), nici nu iau în considerare blogurile de pe blogspot sau wordpress.com. Dacă ai ceva de spus, dacă vrei să faci un ban, dacă eşti scriitor şi vrei să te promovezi, ai nevoie de un site pe domeniul propriu, cu host plătit. Am văzut multă lume care afirmă că „n-ai nevoie” de host plătit, căci pe blogspot poţi să-ţi pui AdSense şi widget-uri de la Amazon, şi de fapt iei, nu dai. Praf în ochi. Teoretic aşa este, dar dacă nimeni nu ştie de existenţa ta, nu te găseşte nimeni, căci mai ales când blogul este la început, nici în căutări nu prea apare, iar în clasamentul Alexa (tot al lui Amazon, de fapt) ai un loc dezastruos, în fericitul caz în care blogul a avut îndeajuns de mult trafic încât să fie „considerat” de acesta.
Cu PageRank, este puţin diferit. Google este darnic, sau era înainte, cu blogspotterii. Alt praf în ochi, ce să faci cu un PR 2 sau 3 pe blogspot, când nu te găseşte nimeni iar blogul tău este oricum „nofollow” din start? Faci pe el ce face şi padişahul atunci când a băut prea multă bere. Altfel, poţi fi „creativ” şi poţi avea un public numeros, toţi cei trei sau patru prieteni ai tăi, dacă nu uită să intre pe la tine.
Există bineînţeles şi excepţii, cum ar fi blogul lui Adrian Năstase de pe WordPress.com, care avea chiar PR 6 la un moment dat, acum nu mai ştiu, căci n-am mai intrat de mult. Dacă ar fi fost pe domeniul propriu şi pus puţin la punct, ar fi fost extrem de „tare”, dar pe Alexa nu era atât de bine clasat, probabil pe la şase sute de mii. Asta înseamnă că blogul lui se afla atunci în primele şase sute de mii de situri existente. Alexa începe să te ia în clasament când ajungi pe la douăzeci de milioane, adică traficul de pe situl tău, te situează în primele douăzeci şi două – douăzeci de milioane de situri existente. Adrian Năstase, avea şi are încă o cohortă de vizitatori, spălători şi ştergători. În plus, nu uita că pe un blog ca acela, de „opinie”, intră şi prietenii şi duşmanii (ca să folosesc termenul atât de iubit de manelişti, împrumutat din turceşte).
Într-o postare viitoare, am să-ți descriu mai pe larg oferta mea, à propos de „cine intră pe blog”, pe care o găsești dacă accesezi link-ul din banda portocalie de deasupra, iar cu timpul, am să mai prezint nişte chestii esenţiale pentru un blog wordpress, plugin-uri, widget-uri, diferenţe, etc.
Aş fi deosebit de onorat dacă te vei abona la blogul meu, pe „formularul” din sidebar. Este pregătit pentru un eventual newsletter deservit de MailChimp, pe care nu l-am customizat încă, aşa că nu vei fi deranjat de trei ori pe zi cu email-uri de la mine, care să te anunţe că am publicat iar, una sau alta. Nu este exclus ca formularul de feedburner (din link-ul de la finalul oricărei postări) să facă asta de la sine putere, dar pentru că nu scriam prea des aici, şi aceste „semnale” au fost pe măsură, ca porumbul declarat de un CAP-eu prin ’85:
(„La CAP-ul nostru, anul acesta porumbul s-a făcut ca stâlpii de telegraf!”
„Aşa de înalt?”
„Nu, aşa de rar…”). Să ne vedem cu bine, mai des adică 🙂
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃
Copyright © 2014 Ipoteze despre concluzii – Schimbare la faţă
Petre spune
Arata si se misca bine noua tema.
Si eu folosesc acum o tema bazata pe frameworkul Genesis.
Daniel Mihai Popescu spune
Mulţumesc. „Magazine”, observ, cu Genesis eNews extended, văd. Vezi că home page poate arăta chiar foarte atractiv, ca o revistă, căci este o temă complexă. Felicitări pentru pasul făcut, oricum 🙂