Eu am mai scris de „regulări” ale internetului, mai pamfletist, mai amărui, pentru cine voia să înţeleagă. Pornesc de obicei de la o chestie care-mi sare în ochi într-un moment şi probabil mă mai „deranjează” de câteva ori într-un interval destul de scurt. Atunci mă revărs pe subiect. Îmi spun păsul, adică. De obicei spun ce simt.
Nu scriu astăzi despre oful pe care l-am simţit când o postare de acum câteva zile a fost socotită imbecilă de cineva care nici n-a citit-o, pornind de la o interpretare a primei fraze. Nu văd niciun motiv să mă justific în faţa unui public care dispreţuieşte blogurile şi consideră că a da bani pentru un domeniu şi un host este „risipă” şi o „certă dovadă de prostie”. Altă împărţeală a publicului românesc, de parcă n-ar fi destule, numai că asta chiar mă lasă rece.
Am citit recent nişte articole pe Problogger, ori „citate” de ăia care scriau acolo, care păreau (şi de fapt şi erau) puţin contradictorii. Dar cred în continuare că mai trebuie folosit şi capul tău, cât mai des posibil. Dacă ţi-e frică să-ţi foloseşti propria judecată, atunci mai bine nu te bagi în discuţie, mai bine te laşi de „blogging”, ori plăteşti un specialist. Este vorba despre „penalizările” de la Google, am găsit o grămadă de moduri în care poţi fi „descalificat” la PR şi nu toate mi s-au părut stupide, unele chiar sunt.
Dar, mai întâi să încep cu un articol citat de pe blogul lui Matt Cutts însuşi. Linkul este pe postarea respectivă, dar, în comentarii, nu puţini s-au apucat să-l flatuleze într-un spirit aproape românesc. „great post, Matt”, sau chiar „Matt, what a great post”. Acolo, inginerul de la Google (presimt că şi acest post va fi calificat drept „imbecil” de „cunoscătorii” de doi bani ai internetului), îndeamnă populaţia din „blogosferă” să îi toarne pe „cei care nu se conformează”. În fine, citește singur…
We do take the subject of paid posts seriously and take action on them. In fact, we recently finished going through hundreds of “empty review” reports — thank you for that feedback! That means that now is a great time to send us reports of link buyers or sellers that violate our guidelines. We use that information to improve our algorithms, but we also look through that feedback manually to find and follow leads. – Matt Cutts, de pe aceeaşi revărsare pe blogul lui.
Tot Matt Cutts scrie pe Webmaster Tools, despre linkurile nofollow
.
How does Google handle nofollowed links?
In general, we don’t follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links. Essentially, using nofollow causes us to drop the target links from our overall graph of the web. However, the target pages may still appear in our index if other sites link to them without using
nofollow
, or if the URLs are submitted to Google in a Sitemap. Also, it’s important to note that other search engines may handlenofollow
in slightly different ways.
Aşa că, dragă românule, NU ajuta prin nofollow
în sus, în jos, în fund şi-n blogroll sau postări. Doar îi pupi în fund pe alţii, degeaba aş zice, sau mai degrabă, pe degeaba.
Ultima spaimă a webmasterilor, este guest post-ul. Poţi să-l ascultaţi pe inginer aici, mai jos:
Pe Search Engine Journal se spun câteva motive pentru care ai putea să fii „penalizat”:
- linkuri ieftine de spam (gen 10.000 de linkuri pentru 10 dolari)
- linkuri care transmit PR
- schimb de linkuri
- linkurile ascunse în CSS, Javascript sau alte asemenea
- distribuirea continuă a aceloraşi ancore
- prea multe linkuri distribuite în acelaşi timp
- linkurile de la siturile în limbi străine
- linkurile din reţelele de bloguri (gen toateblogurile punct ro)
- linkurile care apar în sidebar şi footer
- linkuri de la situri îndoielnice
- linkuri interne goale sau „rupte”
- prea mult SEO! Optimizare maximă!
- site „căzut” (404, supraîncărcare, cache, chestii)
- copiere de conţinut
- conţinut fără valoare
- conţinut fabricat automat de maşini de postat
- reclame pentru imobiliare
- umplere de keywords în meta
- prea multe taguri h1 (titluri, sau depinde ce v-aţi fixat voi acolo să fie tăguit cu h1)
- pagini „acoperite” (adică cele pe care le vede numai webmasterul sau cine are permisiunea să se logheze acolo)
- abuzul de ping-uri automate
- siturile care au fost „hăcuite”
- promovarea tehnicilor nepermise (blackhat)
Întradevăr hilar.
Comentariile sunt evident rupte din viaţă, sunt aproape români de-ai noştri:
„O listă care întradevăr ajută. Eu nu înţeleg exact cum funcţionează google. Sunt o mulţime de situri cu linkuri îndoielnice care o duc bine, în timp ce altele sunt lovite. Chiar dacă folosim toate regulile amintite în articol, tot nu putem fi siguri de rang după aia.”
„Am cumpărat de curând nişte linkuri plătite [sic] dar e trist man, motivul meu să cumpăr linkuri era pentru reclamă man, nu pentru un PR mare… Se pare că am făcut o investiţie proastă… Şi am mai pierdut şi timpul să-mi înscriu situl în directoare de bloguri, am mai făcut-o şi reciproc, care înseamnă de fapt, ce mai încoace şi-colo, schimb de linkuri… Ei bine, dacă Google nu acceptă nimic din toate acestea, atunci serios, care este calea adevărată de a supravieţui cu un blog care are un conţinut bun?”
Şi iată un comentariu care demonstrează ce-am spus mai sus, în legătură cu capul fiecăruia care ar trebui să mai judece şi singur din când în când:
„Amuzantă postare… ai spus tuturor SEO să se lase de construit linkuri. Matt Cutts ţi-e dator cu o masă!”
M-am cam plictisit, mai sunt o căruţă de chestii de spus, dar poate am să continui altă dată, sau poate nu.
Pe Problogger, caută singur. A propos de Problogger, un maimuţoi cu blogspot care voia să se bage în seamă cu Rowse, a dat un RT al ăstuia despre ce „tare” e noua platformă a Twitter-ului. A re-twitterit de pe Twitter Deck, o anomalie, mi s-a părut mie. I-am „răspuns” că e mişto platforma Twitter, mai ales că se şi vede de pe Twitter Deck. S-a supărat măi pe mine, şi a răspuns obraznic, „ce dacă, dacă a spus Problogger că-i bună înseamnă că-i super”. Amuzant era că şi twitt-ul iniţial al lui Rowse tot de pe Twitter Deck era transmis.
Şi o chestie de control, în legătură cu video-ul de mai sus, iată ce scrie Problogger: Gata cu guest posturile 🙂 pe anul ăsta, şi a tăcut mâlc.
F***ing sh*t, mă aşteptam la o coloană vertebrală, totuşi.
Te rog urmăreşte @PeRomaneste pe Twitter. Mai am @RodolfoGrimaldi și @TheYachtOwner, dar știu că e bine să nu ceri prea mult deodată, mai ales că acele conturi au un fel al lor de a se face remarcate în Social Media. Mi-ar plăcea să mă urmărești pe Facebook sau Instagram, vorbitorii de limba română au întotdeauna prioritate mai ales dacă găsesc o cale de a mă anunța. Aș fi onorat să te abonezi la newsletter completând formularul cu o adresă valabilă de Email. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat la acea adresă când public ceva. 😃