Ursul de Aur!

Nu vă speriaţi dacă începe singur!


Pozitia Copilului: filmul lui Calin Peter Netzer a castigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, este primul film romanesc premiat cu Golden Bear pe www.procinema.ro


Vorbesc eu de Mungiu mai răutăcios câteodată, dar glumesc. Mă bucur şi eu când e băgat în seamă. Aşa cum m-am bucurat şi la vestea asta pe care abia am citit-o, nici n-o să vă vină să credeţi, în Hürriyet, nici măcar în Radikal… Asta pentru că m-am plictisit de nonsensurile de la Adevărul şi fiţele altora. Repet (cred!?), nu mă uit la televizor, văd pe net ce-i de văzut când e de văzut. Foarte frumos, Călin Peter Netzer, un „român transfug”, a dat lovitura la Berlinală, anul acesta. În video, ciupit de la procinema, ca şi fotografiile de altfel (luate şi ele de ăştia, din alte părţi, dar nu mai am răbdare să caut..) îl vedeţi pe un chinez mai misterios cu ochelari à la hitman Yakuza, care este vestitul Wong Kar Wai (iar ochelarii de soare cu rame pătrăţoase metalice sunt un trade mark), preşedintele juriului festivalului de anul acesta. Pe Wong Kar Wai l-am descoperit cu In the Mood For Love, şi am continuat cu Chungking Express. 2046 nu am avut răbdare să-l termin. Artie şi el, ca toată lumea bună.

Dieter Kosslick, Călin Peter Netzer, Ada Solomon, Wong Kar Wai
Dieter Kosslick, Călin Peter Netzer, Ada Solomon, Wong Kar Wai

[sursa]

Aveţi aici trailerul ultimului film al lui Wong, prezentat în deschiderea Berlinalei. The Grandmaster, este despre Ip Man, mentorul lui Bruce Lee, care îi joacă cu succes pe Tony Leung şi Ziyi Zhang.
Juriul Berlinalei, al cărei preşedinte este domnul Wong, este compus şi din Tim Robbins, Susane Bier (a luat şi ea Oscar pentru film străin acum câţiva ani şi n-o prea suportă Lars Von Trier că-i evreică), Athina Rachel Tsangari, maestra de imagine Ellen Kuras şi artista iraniancă cu nume turcesc, Shirin Neshat.

 

 

În ceea ce-l priveşte pe Netzer, căruia încă nu i-am văzut nici primul film, Maria, este că s-a bătut cu prietenul lui George Clooney, Sonderbergh, cândva un tare. Prin „tare” subliniez că şi-a scos banul de fiecare dată, laurii sunt numai de formă. Altă ligă. I-a jucat pe Catherine Zeta Jones şi Jude Law, într-un film de care vom mai auzi, Side Effects. Oh, uitam de Gus Van Sant, alt abonat la festivalurile europene de film, creatorul de temut al lui Drugstore Cowboy, sau Good Will Hunting, My Own Private Idaho, Milk… A propos de Good Will Hunting, şi anul acesta a venit cu un film în care joacă iarăşi Matt Damon, alături de nevasta de frate Cohen (Joel) şi onorată cândva cu Oscar, Frances McDormand.

Ansamblu pentru "Poziţia Copilului"
Ansamblu pentru „Poziţia Copilului”

Amerika Amerika, îl dădea favorit pe Netzer. Un englez, care acoperă cultural (pentru Reuters), Europa, Asia şi Africa, Mike Collett-White, spune că de când Moartea Domnului Lăzărescu, a lui Cristi Puiu a lovit Cannes-ul în 2005, iar doi ani mai apoi compatriotul Cristian Mungiu a plecat cu Palme D’Or pentru drama chinuitorului avort, 4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile, cinematografia românească s-a pus consistent pe hartă. Are dreptate. Nu ştiu cu ce bani, dar are dreptate. Unii îi fac, alţii vin cu premii.

Iată ce mai zice Collett-White de pe la festival: „Filmul, care o are pe Luminiţa Gheorghiu în rolul principal, extinde seria de succese remarcabile ale cinematografiei româneşti, în circuitul festivalurilor europane”. Cică marea surpriză a fost Best Actor pentru un cetăţean al etniei Rrome din Bosnia (e bine cum zic, se supără careva?) care a fost greu convins să se joace pe el însuşi într-Un episod din viaţa unui strângător de fier vechi, Nazif Mujic, despre viaţa la periferia societăţii bosniece. Best Director a fost câştigat de americanul Gordon Green pentru Prince Avalanche (cu Paul Rudd şi Emile Hirsch), iar Best Actress a revenit unei tipe din Chile, Paulina Garcia, din filmul Gloria. Premiul a fost contestat, deoarece şi Gheorghiu şi altele mai cu pile cum ar fi Deneuve şi Binoche, au jucat trăsnet şi au fost îndelung aclamate, aplaudate şi lăudate.

Nazif Mujic cu Ursul, Best Actor
Nazif Mujic cu Ursul, Best Actor

[aceeaşi sursă ca prima de sus, yahoo news]

Cred că o să vreau să văd filmul, aşa cum am vrut să văd şi Palmierul lui Mungiu şi am fost atât de dezamăgit, încât am crezut că arta a trecut pe lângă mine şi m-a lăsat orb.

 

Urmăreşte pe Twitter. Nu greşeşti dacă o faci. Unii urmăresc şi sau care sunt tot conturile mele…
„Pe Româneşte” e pentru tine, vorbitorul şi înţelegătorul! Ar fi bine să ne „încercuim” pe Google+, însă cel mai sigur este formularul din sidebar, pentru newsletter, pe care aş fi onorat să-l completezi cu numele tău real şi o adresă valabilă de email şi/sau
să te abonezi la Ipoteze despre concluzii prin Feedburner. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat atunci când apare ceva nou :).

Copyright © 2013 Ipoteze despre concluzii – Ursul de Aur!


Dacă ţi-a plăcut articolul, te rog spune şi altora

Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookShare on RedditBuffer this page

Abonează-te la Newsletter!

Lasă-ţi adresa de email pentru a beneficia de perlele acestui blog nonconformist. Nu va fi prea des şi nu te costă nimic.

 Despre comentarii: Te rog să fii politicos chiar dacă nu-ţi convine ce spun în articol. Încearcă mai bine să ajuţi în loc să jigneşti. Foloseşte-ţi numele real şi evită link-urile care n-au legătură cu subiectul, în spaţiul comentariului. Dacă în locul numelui apare altceva (keywords ori situri), comentariul va fi modificat sau şters. La fel, folosirea unei adrese de email false îţi va trimite comentariul direct la spam!

Spune-ţi părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Precedentul:
Următorul: