Ne apără Gardianul?

Ce se întâmplă dacă îi spui unui măgar că este măgar? Eşti acuzat de calomnie, sau de insultă? În principiu ar trebui să nu se întâmple nimic, deoarece ai dreptate. Când ai dreptate cică nu este calomnie, dar să spui adevărul poate fi considerat uneori o insultă. Iar măgarul nu înţelege, aşa că este cam degeaba să-l faci măgar, el este măgar şi atât.


Dacă îi spui unui ţigan că este gitan, îl lauzi. Dacă-i spui rrom, nu te înţelege, crede că vrei să-l păcăleşti cu ceva, dacă-l apelezi cu „băi românule”, nu se întâmplă nimic. Este normal. Ţiganul nu se supără, e chiar mai liniştit. L-a păcălit şi pe ăsta (cel care i se adresează). Dacă tu, cel care îl chemi „băi ţigane”, eşti tu însuţi ţigan, e chiar mai bine. Oricum, depinde de locul unde te afli când faci toate astea. Când îi numeşti pe negri „nigga’ „, eşti rasist. Doar ei mai pot să se cheme aşa între ei. Dacă-i spui unui român că-i jidan, se poate simţi jignit, căci termenului de jidan nu vreau să-i dau exact originea. Expresia „când vor ieşi jidanii la seceră”, înseamnă „niciodată” în traducere liberă. Oare de ce? Mai ciudat, e că uneori, când îl faci pe un evreu „jidan” se simte la fel de jignit. Iar conform DEX, jidan înseamnă „evreu”, nu altceva. August Scriban, în definiţiile lui, „ale unor cuvinte care nu există în alte dicţionare”, ajunge şi la „câne”. Ori la fel spun şi turcii celor pe care se supără, „gheaur”, „geaur” sau „ghaur”, ceea ce la origine înseamnă tot „câine”. În fine, poate am să dezvolt altă dată.

Apelativele de tot felul, dau naştere la confuzii doar dacă vrem noi să ne lăsăm jigniţi. Căci în Marea Britanie de exemplu, datorită termenelor „Roma” sau „Romany”, cu care sunt numiţi ţiganii, toţi ţiganii, şi ai lor şi ai noştri, majoritatea englezilor cu „stare” spun că românii sunt de fapt ţigani. Nu exagerez.

Diferenţele din exemplele pe care le-am dat sunt subtile şi şi nu fac deloc efortul să le explic pe fiecare în parte. Se poate ajunge la concluzia că aproape orice apelativ poate fi exploatat de ambele părţi, de adresant şi de adresat, orice apelativ poate fi folosit sau interpretat, în funcţie de interese, cu sens peiorativ. Dacă în deja destule locuri din Europa, „român” este confundat cu „ţigan”, iar dacă pe un român îl faci „ţigan”, îl jigneşti la fel ca pe un evreu pe care-l faci „jidan”, cu puţin efort poate, România ar putea la rândul ei să aibă pretenţii la daune morale de la cei care ne jignesc, pentru că ţigan nu înseamnă român, dar jidan înseamnă evreu. Român nu înseamnă evreu dar evreu poate să însemne român dacă este cetăţean al acestei ţări. La fel, şi ţiganul este român dacă are paşaport de România. Nu invers.

Deşi se desfăşoară mai demult (oficial, nu chiar de atât de demult), în Marea Britanie a început o campanie de descurajare a imigrării românilor şi a bulgarilor. Destul de stupid şi de scârbos, căci românii cei iubiţi afară pentru că sunt muncitori, sunt iubiţi numai pentru că lucrează ieftin sau chiar pe degeaba. Când refuză să o facă, sunt ţigani.

Următoarele „pancarte” sunt sugerate de „populaţie” (am pus link-ul pentru a vă da ocazia să le vedeţi şi pe celelalte.

uk-sinking
uk-sinking
rubbish dump
rubbish dump

Asta n-are nicio legătură, e făcută de o tanti cu creierii pe bigudiuri. Sugerează că e mai frumos în Somalia şi este foarte prost concepută. În Somalia, ceea ce apare în acest poster este considerat belşug.

government isn't great
government isn’t great
Cameron Seagull
Cameron Seagull

E o ţară liberă. Nu te împuşcă nimeni dacă n-ai ieşit la referendum, sau nu-ţi place de Cameron.

grey britain
grey britain

Asta nu prea o gustă nici ei, dar e făcută din experienţă, căci nu de puţine ori şi ei mai trec canalul ca să-şi cumpere băutura mai ieftin.

britain full
britain full

Aceasta este mai subtilă, mai intelectuală. Pe aceasta n-a prea înţeles-o ziarul Gândul când s-a gândit să facă un soi de campanie de ripostă. Probabil au crezut că dacă numele ziarului începe cu aceeaşi literă, ei se pot considera Gardienii României. Oricum, au pus alături de ea, câteva pancarte din care cel puţin două mi s-au părut la fel de stupide ca unele de mai sus.

Gândul 1
Gândul 1

Oare? Unde? În România n-a fost fotografiat, sau prin UK n-a mai fost fotografiat de cinci ani de când şi-a luat Prinţul Charles casă lângă Sibiu?

Gândul 2
Gândul 2

„Kate” nu e un termen agreat de casa regală. Trebuie apelată ca „Ducesa de Cambridge”. Au unii grijă de asta şi se cam lasă cu procese şi daune, iar uneori se suspectează că şi cu mai rău. Cu mult mai rău. O ţară liberă, „cum zic”…

Mie mi se pare foarte reprezentativă asta de mai jos, care are şi umor, şi adevăr. E studenţească şi pe potriva spiritului pe care-l consider eu românesc. Este de pe reddit, nu de la Gândul. N-are nicio legătură.

În UK of GB
În UK of GB

[sursa]

Un video extras de pe contul de youtube al lui Chanell 4 News, „hilarious” as they say:
 

 

Ar trebui să ieşim din UE şi să ne vedem de treabă.

Romania’s president Traian Basescu engaged directly with the British tabloid narrative on 21 January, when he told a group of 90 or so foreign ambassadors that „from my position, I assure the British authorities and those concerned that the Romanians will not invade Great Britain. Romania is a very beautiful country”. – The Guardian, astăzi, 30 ianuarie.

Am fost dezamăgit că doar atât. Se mai continuă acolo cu ironii care mai de care mai „la obiect”, à propos de media de la noi care are o putere de concentrare limitată, la fel ca cea a poporului. O grămadă de rahat. Vedeţi? Asta pot să o spun eu dacă vreau, căci eu sunt „nigga’ „, nu tanti aia malayeziancă care a scris articolul din zvonerii. La umplutura asta, sunt o sută şapte comentarii. Se comentează la fel ca la noi, la fel de pe lângă gard, adică. Mai spală unii şi WC-uri, şi Darren Rowse a făcut-o nu chiar aşa demult, nu-i o ruşine, dar dacă o faci şi nu eşti iubit, mai bine n-o mai faci acolo, o faci la tine-n ţară, unde eşti „acasă”, nu-i aşa?

 

Urmăreşte pe Twitter. Nu greşeşti dacă o faci. Unii urmăresc şi sau care sunt tot conturile mele…
„Pe Româneşte” e pentru tine, vorbitorul şi înţelegătorul! Ar fi bine să ne „încercuim” pe Google+, însă cel mai sigur este formularul din sidebar, pentru newsletter, pe care aş fi onorat să-l completezi cu numele tău real şi o adresă valabilă de email şi/sau
să te abonezi la Ipoteze despre concluzii prin Feedburner. Nu vei fi abuzat, ci doar anunţat atunci când apare ceva nou :).

Copyright © 2013 Ipoteze despre concluzii – Gardianul din UK


Dacă ţi-a plăcut articolul, te rog spune şi altora

Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookShare on RedditBuffer this page

Abonează-te la Newsletter!

Lasă-ţi adresa de email pentru a beneficia de perlele acestui blog nonconformist. Nu va fi prea des şi nu te costă nimic.

Pings şi Trackbacks

 Despre comentarii: Te rog să fii politicos chiar dacă nu-ţi convine ce spun în articol. Încearcă mai bine să ajuţi în loc să jigneşti. Foloseşte-ţi numele real şi evită link-urile care n-au legătură cu subiectul, în spaţiul comentariului. Dacă în locul numelui apare altceva (keywords ori situri), comentariul va fi modificat sau şters. La fel, folosirea unei adrese de email false îţi va trimite comentariul direct la spam!

Spune-ţi părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Precedentul:
Următorul: